Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/girlart39

Még mindig radioaktív klórt engednek magukból az antarktiszi jégtáblák

2019-10-18
20:54
Forrás
24.hu
Az 1950-es években egy sor nukleáris fegyvertesztet végeztek az Antarktiszon, aminek még ma is érezni a nyomát - derült ki egy friss kutatásból.

A klór 36-ot az atmoszférában találták meg, ami egyértelmű jele annak, hogy a bombakísérletek idejéből maradt fenn. 2008-ban tízszer annyi volt a klór 36-os izotópjának mennyisége az orosz Vosztok kutatóbázis körül, mint amennyinek természetesen lennie kellene. Az eredmények újabb információkat adhatnak a szakértőknek a bolygó légköréről és annak mozgásáról is.

radioaktív
klór
Antarktisz
jégtáblák

Most

07:10, Frissítve: 07:17

A héten marad a változékony időjárás

Csapadékos, változékony hetünk lesz. Nem kizárt a mennydörgéssel kísért zivatar sem, amelyet jégeső kísérhet. A június hozhat változást, napsütést, szárazabb időt.
06:55

Tíznapos nemzeti gyász Spanyolországban

Ma tíznapos nemzeti gyász kezdődik Spanyolországban a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére. A gyász idejére félárbócra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat.
22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.