Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Megfékezték a Notre-Dame-ot pusztító tüzet

2019-04-16
06:58
2019-04-16
10:28
Forrás
Pannon RTV
A tűzoltóság hajnali 3-kor bejelentette: sikerült teljesen megfékezniük a tüzet.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

A lángok hétfő este 7 körül csaptak fel és gyorsan terjedtek. Az égő székesegyházért vívott harcot a helyszínen és a közvetítések által rengetegen látták. A Notre-Dame fő szerkezete végül megmaradt, de a tető kétharmada leégett.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A párizsi Notre-Dame Székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz este 7 körül. Nem sokkal később már magasra csapó lángok és sűrű füst jelezte: komoly a baj. A tűz szinte az egész tetőt beborította.

A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, összesen nagyjából 400-an vettek részt az oltásban. Munkájukat helikopter és drón is segítette. A lángok azonban egyre csak terjedtek. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesültek azonban nem voltak.

A legdrámaibb pillanat a huszártorony összeomlása volt, erről videók sokasága járta be a világot. A reims-i érsek úgy fogalmazott, hogy a toronycsúcs ledőlése szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni. A párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét megvédték. 3-kor jelentették be, hogy sikerült teljesen eloltani a tüzet, így hajnalban már csak azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A tűz okát még nem tudni, de a hivatalos szervek gyorsan kizárták a szándékosság lehetőségét, és balesetről beszéltek. Az épületet felújították éppen, jelentős részét felállványozták. Feltételezések szerint a felújításnak is köze lehet a tűzhöz. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása. Most egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben a tűzben, kiemelték, hogy a töviskorona is megmenekült. Az épületről múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek a ledőlt csúcs körül voltak elhelyezve. A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

Notre Dame
tűz

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.