Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Megfékezték a Notre-Dame-ot pusztító tüzet

2019-04-16
06:58
2019-04-16
10:28
Forrás
Pannon RTV
A tűzoltóság hajnali 3-kor bejelentette: sikerült teljesen megfékezniük a tüzet.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

A lángok hétfő este 7 körül csaptak fel és gyorsan terjedtek. Az égő székesegyházért vívott harcot a helyszínen és a közvetítések által rengetegen látták. A Notre-Dame fő szerkezete végül megmaradt, de a tető kétharmada leégett.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A párizsi Notre-Dame Székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz este 7 körül. Nem sokkal később már magasra csapó lángok és sűrű füst jelezte: komoly a baj. A tűz szinte az egész tetőt beborította.

A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, összesen nagyjából 400-an vettek részt az oltásban. Munkájukat helikopter és drón is segítette. A lángok azonban egyre csak terjedtek. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesültek azonban nem voltak.

A legdrámaibb pillanat a huszártorony összeomlása volt, erről videók sokasága járta be a világot. A reims-i érsek úgy fogalmazott, hogy a toronycsúcs ledőlése szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni. A párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét megvédték. 3-kor jelentették be, hogy sikerült teljesen eloltani a tüzet, így hajnalban már csak azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A tűz okát még nem tudni, de a hivatalos szervek gyorsan kizárták a szándékosság lehetőségét, és balesetről beszéltek. Az épületet felújították éppen, jelentős részét felállványozták. Feltételezések szerint a felújításnak is köze lehet a tűzhöz. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása. Most egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben a tűzben, kiemelték, hogy a töviskorona is megmenekült. Az épületről múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek a ledőlt csúcs körül voltak elhelyezve. A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

Notre Dame
tűz

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.