Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Megfékezték a Notre-Dame-ot pusztító tüzet

2019.04.16
06:58
2021.04.15
07:59
Forrás
Pannon RTV
A tűzoltóság hajnali 3-kor bejelentette: sikerült teljesen megfékezniük a tüzet.
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Fotó: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

A lángok hétfő este 7 körül csaptak fel és gyorsan terjedtek. Az égő székesegyházért vívott harcot a helyszínen és a közvetítések által rengetegen látták. A Notre-Dame fő szerkezete végül megmaradt, de a tető kétharmada leégett.

Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A párizsi Notre-Dame Székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz este 7 körül. Nem sokkal később már magasra csapó lángok és sűrű füst jelezte: komoly a baj. A tűz szinte az egész tetőt beborította.

A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, összesen nagyjából 400-an vettek részt az oltásban. Munkájukat helikopter és drón is segítette. A lángok azonban egyre csak terjedtek. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesültek azonban nem voltak.

A legdrámaibb pillanat a huszártorony összeomlása volt, erről videók sokasága járta be a világot. A reims-i érsek úgy fogalmazott, hogy a toronycsúcs ledőlése szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni. A párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét megvédték. 3-kor jelentették be, hogy sikerült teljesen eloltani a tüzet, így hajnalban már csak azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit.

Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A tűz okát még nem tudni, de a hivatalos szervek gyorsan kizárták a szándékosság lehetőségét, és balesetről beszéltek. Az épületet felújították éppen, jelentős részét felállványozták. Feltételezések szerint a felújításnak is köze lehet a tűzhöz. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére.

Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása. Most egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben a tűzben, kiemelték, hogy a töviskorona is megmenekült. Az épületről múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek a ledőlt csúcs körül voltak elhelyezve. A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

tűz
Notre-Dame-székesegyház
Notre-Dame

Most

16:50

Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Francia Nagydíjat, ezzel növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyben a címvédő és hétszeres vb-győztes Lewis Hamiltonnal szemben.
15:00

Negyeddöntőben a szerb lányok

Legyőzte a montenegrói csapatot a szerb női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság B csoportjában. Ezzel a szerbek bejutottak a negyeddöntőbe.
14:03, Frissítve: 14:10

Új szirtiborzfajt azonosíthattak

A szirtiborzok harsány hívóhangja visszhangzik éjjelente Afrika erdőségeiben, azonban az, hogy pontosan milyen is ez a hang, az állat élőhelyétől függ.
13:18

Nincsenek panaszai Szalai Ádámnak

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya jól érzi magát. Miután a szombati orvosi vizsgálatok során nem találtak nála problémát, az éjszakát már Telkiben töltötte.

Népszerű

Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.