Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Megfékezték a Notre-Dame-ot pusztító tüzet

2019-04-16
06:58
2019-04-16
10:28
Forrás
Pannon RTV
A tűzoltóság hajnali 3-kor bejelentette: sikerült teljesen megfékezniük a tüzet.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

A lángok hétfő este 7 körül csaptak fel és gyorsan terjedtek. Az égő székesegyházért vívott harcot a helyszínen és a közvetítések által rengetegen látták. A Notre-Dame fő szerkezete végül megmaradt, de a tető kétharmada leégett.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A párizsi Notre-Dame Székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz este 7 körül. Nem sokkal később már magasra csapó lángok és sűrű füst jelezte: komoly a baj. A tűz szinte az egész tetőt beborította.

A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, összesen nagyjából 400-an vettek részt az oltásban. Munkájukat helikopter és drón is segítette. A lángok azonban egyre csak terjedtek. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesültek azonban nem voltak.

A legdrámaibb pillanat a huszártorony összeomlása volt, erről videók sokasága járta be a világot. A reims-i érsek úgy fogalmazott, hogy a toronycsúcs ledőlése szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni. A párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét megvédték. 3-kor jelentették be, hogy sikerült teljesen eloltani a tüzet, így hajnalban már csak azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A tűz okát még nem tudni, de a hivatalos szervek gyorsan kizárták a szándékosság lehetőségét, és balesetről beszéltek. Az épületet felújították éppen, jelentős részét felállványozták. Feltételezések szerint a felújításnak is köze lehet a tűzhöz. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása. Most egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben a tűzben, kiemelték, hogy a töviskorona is megmenekült. Az épületről múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek a ledőlt csúcs körül voltak elhelyezve. A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

Notre Dame
tűz

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.