Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Megfékezték a Notre-Dame-ot pusztító tüzet

2019-04-16
06:58
2019-04-16
10:28
Forrás
Pannon RTV
A tűzoltóság hajnali 3-kor bejelentette: sikerült teljesen megfékezniük a tüzet.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

A lángok hétfő este 7 körül csaptak fel és gyorsan terjedtek. Az égő székesegyházért vívott harcot a helyszínen és a közvetítések által rengetegen látták. A Notre-Dame fő szerkezete végül megmaradt, de a tető kétharmada leégett.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A párizsi Notre-Dame Székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz este 7 körül. Nem sokkal később már magasra csapó lángok és sűrű füst jelezte: komoly a baj. A tűz szinte az egész tetőt beborította.

A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, összesen nagyjából 400-an vettek részt az oltásban. Munkájukat helikopter és drón is segítette. A lángok azonban egyre csak terjedtek. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesültek azonban nem voltak.

A legdrámaibb pillanat a huszártorony összeomlása volt, erről videók sokasága járta be a világot. A reims-i érsek úgy fogalmazott, hogy a toronycsúcs ledőlése szimbolikus volt, mert az egy Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni. A párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét megvédték. 3-kor jelentették be, hogy sikerült teljesen eloltani a tüzet, így hajnalban már csak azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A tűz okát még nem tudni, de a hivatalos szervek gyorsan kizárták a szándékosság lehetőségét, és balesetről beszéltek. Az épületet felújították éppen, jelentős részét felállványozták. Feltételezések szerint a felújításnak is köze lehet a tűzhöz. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére.

Fotó: Tanjug via AP/Philippe Wojazer/Pool

A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása. Most egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjanak menteni. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben a tűzben, kiemelték, hogy a töviskorona is megmenekült. Az épületről múlt csütörtökön szállítottak el renoválásra tizenhat szobrot, ezek a ledőlt csúcs körül voltak elhelyezve. A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

Notre Dame
tűz

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.