Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Brexit (videó)

2017-06-19
17:02
Megkezdődött Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból
Megkezdődött Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból. A Brexit-tárgyalások ideje alatt a felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan eredményt érjenek el, amely valamennyi állampolgár érdekét szolgálja majd - jelentette ki David Davis brit Brexit-ügyi miniszter. Brüsszelben ma kezdődtek a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalások.Brüsszelben az Európai Bizottság épületében tárgyalóasztalhoz ült David Davis brit Brexit-ügyi miniszter és Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója. A találkozón az állampolgárok jogaira, a pénzügyi rendezésre, az ír-északír határ, valamint néhány, a kiválással kapcsolatos más kérdésekre összpontosítottak.A brit kormány továbbra is azt szeretné, hogy párhuzamosan folyjanak a tárgyalások a kiválásról, és az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatáról. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója: „Ma megkezdjük az Egyesült Királyság az Európai Unióból való szabályos kilépésének tárgyalásait. A célunk egyértelmű, először meg kell küzdenünk a bizonytalanságokkal, amelyeket a Brexit okozott. Elsősorban a polgárok miatt, de az EU-s irányelvek kedvezményezettei és az Írország határait érintő hatás miatt.”Davis brit Brexit-ügyi miniszter úgy fogalmazott, a brüsszeli tárgyalásokon először azokat a bizonytalanságokat kell kezelni, amelyek elsősorban a brit és az uniós állampolgárokat érinti. „Több minden köt össze bennünket, mint ami elválasztana. Kétségkívül kihívásokkal teli időszaknak nézünk elébe a tárgyalások folyamán, mindent megteszünk, hogy olyan megállapodásra jussunk, amely a polgárok legjobb érdekét szolgálja.”A tárgyalás második fejezete az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozik majd. Nagy-Britanniában tavaly szavaztak arról, hogy a szigetország az Európai Unió tagja maradjon-e. A brit választók 52 százaléka a kilépésre voksolt, így az uniós tagsága 2019 márciusában szűnhet meg. (fotó: Pixabay)
EU
tárgyalás
Brexit

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű