Ugrás a tartalomra
Tanjug/Philippe Wojazer/Pool via AP

Megmentették a Notre-Dame festményeit

2019-04-19
19:14
2019-04-19
19:24
Forrás
MTI
Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.

Az utolsó festményeket - 15 darab XVII. századi képet - is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból. Örökségvédelmi szakemberek örömüknek adtak hangot amiatt, hogy a Notre-Dame épületében található egyetlen műkincs és ereklye sem károsodott meg a tűvészben. Ez annak köszönhető, hogy a katedrális belsejében nem volt tűz. Négy nappal a katasztrófa után, Jézus kereszthalálának napján a katolikusok Párizsban a tűzvész miatt kivételesen a Notre-Dame körül is tartanak keresztútjárást.

fotó: Tanjug / Philippe Wojazer / Pool via AP

Belpolitikai vita alakult ki Franciaországban a négy nappal ezelőtt leégett Notre Dame huszártornyának újjáépítéséről. Emmanuel Macron államfő kedden ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül újjáépítik, majd szerdán Edouard Philippe miniszterelnök bejelentette, hogy nemzetközi építészeti pályázat segítségével döntik el, hogy "az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség".

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke a régi torony helyreállítása mellett foglalt állást, más jobboldali képviselők pedig nemzeti konzultációt indítanának a kérdésről. Új huszártorony kell, korunk olyan alapanyagaiból, mint a titán és az üveg, mondta a párizsi Szentháromság templom építésze. A francia kulturális minisztérium korábbi örökségvédelmi vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy a ledőlt tornyot az eredeti formájában kell újjáépíteni, ez lenne szerinte "a legegyszerűbb, leggazdaságosabb, leggyorsabb és legészszerűbb megoldás".

Notre-Dame
festmény
tűz

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.