Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Gonzalo Gaudenzi

Menekülnének a letarolt Bahamákról az emberek

2019-09-06
22:11
2019-09-06
23:30
Forrás
hirado.hu/MTI
Menekülni próbálnak az emberek a Bahamák hurrikán sújtotta északi szigeteiről, pénteken több százan gyűltek össze hajókra várva a Great Abaco-sziget kikötőjében – írta az amerikai hírügynökség.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Gonzalo Gaudenzi

Egyesek már röviddel csütörtök éjfél után megkezdték a sorban állást, hogy átjuthassanak a New Providence szigetén található fővárosba, Nassauba, ahonnan nagyobb eséllyel utazhatnak el. Egyikük arra panaszkodott, hogy Abacón nincs élelem, nincs víz, holttestek úsznak a vízben, és az emberek rövidesen megbetegszenek.

Hivatalos adatok eddig 30 halálos áldozatot erősítettek meg, általános vélemény szerint azonban az áldozatok száma több százra, vagy akár több ezerre tehető.

Egyelőre nincs kormányzati szinten szervezett kimenekítés, de az ország védelmi erőinek egyik kompja a saját munkatársaikon kívül fel tudott venni további 160 embert. A tömeg nyugodtan várakozott, miközben a tengerészek kiválogatták a nőket és gyerekeket, akiket először engedtek föl a fedélzetre, és csak utána következhettek a férfiak.

A sziget mellett lehorgonyzott brit hadihajóról egy partra szállító járművel segélyszállítmányt tettek ki, benne takarókkal és 500 doboz előre elkészített étellel. Egy doboz négy személy számára elegendő egy alkalommal. Két magántulajdonban lévő jachttal több raklapnyi ivóvizet hoztak.

A bahamai komp kapitánya azt ígérte, hogy később visszatérnek, és még több segélyt hoznak. Mint mondta, rövidesen megérkezik a segítséggel a fegyveres erők egy másik, valamivel nagyobb hajója is.

Fotó: Tanjug/James McEntee/AP

Több száz fős tömeg gyűlt össze a szigeten egy kisebb repülőtéren is, ahonnan kisrepülőgépeken elszállítják a leginkább rászorulókat, a betegeket és öregeket. Az evakuálás lassan halad, emiatt csalódottak azok, akiknek kedden mindenüket elpusztította a legerősebb kategóriába sorolt, 5-ös erősségű Dorian hurrikán, és most nincs hol meghúzniuk magukat.

A Nagy-Bahama-szigeten az emberek hosszú sorban állva várták, hogy egy nagy óceánjáró hajóról élelmet és vizet osszanak nekik. A bahamai egészségügyi minisztérium azt ígérte, helikoptereket és hajókat küld segítségül, de figyelmeztetett, hogy az áradások miatt ez késhet.

Bahama
Dorian
hurrikán

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.