Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Mikor lesz meg a nyájimmunitás Európában?

2021-01-13
09:47
2021-01-13
09:55
Forrás
portfolio.hu
Ha az eddig ismert összes vakcinarendelés a tervek szerint befut, akkor a második negyedévben elérhető a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottság az Európai Unióban – állapították meg friss elemzésükben a Commerzbank szakemberei.

Ez azt jelenti, hogy az év első fele még a bizonytalanság jegyében telhet a gazdaságban, bár a tavasz beköszöntével visszaszorulhat a járvány az időjárás és a bezártság csökkenése miatt. A cikk szerint Európa lemaradt a vakcinaversenyben, most próbálja azt behozni. Ha ez sikerül, akkor az év közepére az európai lakosság 63%-ának elegendő oltás állhat rendelkezésre, amivel már sikerülhet elérni a nyájimmunitást, amit 60-70 százalékos átoltottságra tesznek a szakemberek. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy egy ampullából hat adagot ki tud hozni az Európai Unió, akkor a 69 százalékot is elérheti az átoltottság az év közepére.

Persze ezzel kapcsolatban még mindig sok a bizonytalanság, hiszen a fentiek teljesüléséhez az kell, hogy minden vakcinaszállítmány az előzetesen tervezett időben érkezzen meg Európába, ne legyen további csúszás, logisztikai nehézség a következő hónapokban. Az EU problémája egyébként nem elsősorban a kevés megrendelt vakcina, sokkal inkább a késői rendelés. További vakcinák megjelenése könnyíthet Európa gondjain: a Johnson & Johnson oltóanyagából 200 millió adagot rendelt az Európai Bizottság (abból elég egy oltás), a Commerzbank most azzal számol, hogy ennek harmadik fázisú vizsgálati eredményeit január végéig publikálhatják. Alapesetben ez az oltás az első negyedévben kaphat engedélyt, majd a második negyedévben állhat rendelkezésre nagy tételben. A fentiek azt jelentik, hogy tavaszra várhatóan az európai lakosságnak csak kis részét sikerül beoltani a vírus ellen, az elemzők számításai szerint március végéig az emberek 12%-a kaphatja meg a vakcinát. Emiatt várhatóan kitart majd a bizonytalanság a gazdaságban, illetve a lezárásokat is fenn kell tartani akár még nyáron is. Az európai átoltottsági kilátások nem változtatnak érdemben a Commerzbank gazdasági előrejelzésén, a cég szakértői 2021-ben 4,5%-os GDP-növekedést várnak Németországban és 5%-ost az eurózónában.

nyájimmunitás
Európa
koronavírus
járvány

Most

13:15, Frissítve: 15:31

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.