Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Minden kontinensre eljutott a koronavírus

2020-02-27
07:42
2020-02-27
19:29
Forrás
Pannon RTV
Világszinten eddig 49 ország érintett a koronavírus járvánnyal. Európában 18 országban, az Európai Unióban pedig 13 országban jelent meg a vírus. Szerbiában és Magyarországon nincs fertőzött.

Míg Kínában csökkent a napi új fertőzöttek száma, addig Európában, Dél-Koreában és Iránban egyre nagyobb lendülettel terjed, és megjelentek az első esetek Romániában, Görögországban, Észak-Macedóniában, Észtországban, Dániában, Norvégiában is. Szerbiában és Magyarországon eddig nincs fertőzött.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

Világszerte 82 és fél ezer ember fertőződött meg a koronavírussal, közülük 5010-en Európában. Világszinten több mint 2810 ember belehalt a fertőzésbe, ebből 14-en Európában. A gyógyultak száma megközelíti a 32 900-at. Jelenleg öt országban rendkívüli a helyzet. Ide tartozik a vírus kiindulópontjának számító Kína, Dél-Korea, Japán, Irán és Olaszország is.

Kedden fordult elő első alkalommal, hogy több új fertőzést jelentettek Kínán kívül, mint Kínában - áll az Egészségügyi Világszervezet szerdai összesített adataiban. Az ázsiai országban 411 új fertőzöttet találtak, a világ többi országát együttvéve pedig 427 új esetet regisztráltak.

Több kínai nagyvárost lezártak a hatóságok, hogy kordában tarthassák a fertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus most már gyorsabban terjed Kínán kívül, mint az ázsiai országban. Az első jelek szerint a halálozási arány nem olyan magas, mint a korábbi SARS vagy MERS járványoknál.

Olaszországban 11 tartomány érintett, a halálos áldozatok száma 17. Gócpontnak továbbra is Lombardia és Veneto számít.

Romániában is 44 állampolgárt helyeztek karanténba, akik érintkeztek egy olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Juan Karita

A Szerbiával szomszédos országok közül Románián kívül eddig Horvátországban és Észak-Macedóniában is diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött személyt.

Magyarországon nincs igazoltan koronavírussal fertőzött beteg – hangzott el a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendkívüli sajtótájékoztatóján. "Nem zárható ki, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is kialakulhat a koronavírus-járvány” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. 18 személy van karanténban a Szent László kórházban, de a laboratóriumi tesztek egyiküknél se mutatták ki a vírus jelenlétét. A karantént azonban fenntartják” – tette hozzá.

Horvátországban eddig három embernél mutatták ki a korona vírus jelenlétét, Ausztriában 12 van karanténban, Németországban pedig 24 fertőzöttet regisztráltak. 

Fotó: Tanjug/Sebastian Schmitt/dpa via AP

A szerbiai egészségügyi intézmények képviselőivel tartott rendkívüli megbeszélése után Aleksandar Vučić tegnap kijelentette, hogy Szerbiában senki sem halt meg, és koronavírussal fertőzött esetet sem regisztráltak még. A szerb államfő elmondta, hogy fokozták az ellenőrzést minden főbb határátkelőnél, különösen Horvátország és Magyarország irányába, és orvosi csapatok vannak mindhárom repülőtéren: Belgrádban, Nišben és Čačakon. Azt is hansúlyozta, hogy minden intézményt és létesítményt felkészítettek a potenciális betegek számára.

Egyébként a szerb egészségügyi minisztérium létrehozta a covid19.rs honlapot.

Itt minden olyan aktuális és hiteles információ megtalálható, amit a szerbiai állampolgároknak tudniuk kell a koronavírussal kapcsolatban.

koronavírus
fertőzött
beteg
kontinens
Románia
Görögország
Észak-Macedónia
Norvégia

Most

Népszerű