Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Moszkva kiutasított tíz amerikai diplomatát

2021.04.21
18:14
2021.04.21
18:34
Forrás
MTI
Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánított tíz amerikai diplomatát - közölte az orosz külügyminisztérium.

Az érintetteknek május 21. éjfélig el kell hagyniuk az országot. Az indoklás szerint a döntés tükörválasz "az amerikai félnek a washingtoni orosz nagykövetség és a New York-i orosz főkonzulátus egy sor munkatársa elleni ellenséges fellépésére". Az erről szóló jegyzéket szerdán adták át Bartle Gorman amerikai követhelyettesnek az orosz diplomáciai tárcánál. A moszkvai amerikai diplomáciai misszió vezetője Washingtonba utazott konzultációra.

A két ország között kiélezte a feszültséget, hogy Joe Biden amerikai elnök egy március 17-én adásba adott tévéinterjújában igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Vlagyimir Putyin orosz államfőt, és azt hangoztatta, hogy Moszkva "megfizeti az árát" annak, hogy szerinte beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra.

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amire Moszkva pénteken hasonlóképpen válaszolt. Az egymással szemben akkor alkalmazott retorziók között már szerepelt 10-10 diplomata kiutasítása.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy John Sullivan nagykövetnek pénteken Jurij Usakov elnöki tanácsadó tett javaslatot arra, hogy kövesse orosz kollégája példáját, és térjen vissza konzultációra Washingtonba. Orosz kommentárok szerint ez de facto egy újfajta kiutasítás, a nemkívánatos személlyé nyilvánítással szemben (ez George Kennan amerikai nagykövettel 1952-ben történt meg a Szovjetunióban) egy enyhébb lépés, amellyel a fogadó fél azt jelzi, hogy a misszióvezető később visszatérhet állomáshelyére. A diplomáciai kapcsolatokról kötött 1961-es bécsi egyezmény nem ismeri "a nagykövet diplomáciai konzultációra való elküldésének" fogalmát.

A Kreml kedden kifejezett álláspontja szerint az amerikai nagykövet akkor térhet vissza Moszkvába, amikor ez "célszerű" lesz, a Fehér Ház szerint pedig Sullivan már a közeljövőben visszarepül az orosz fővárosba. Maga a misszióvezető a TASZSZ hírügynökségnek kedden azt mondta, hogy a közeli hetekben visszautazik Moszkvába, még Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója előtt.

A kétoldalú csúcsra Biden tett javaslatot a két vezető április 13-i telefonbeszélgetése során. A találkozóba Moszkva még nem egyezett bele, de az előkészítésről hétfőn tárgyalt egymással Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, ugyancsak telefonon.

Moszkva
Oroszország
amerikai
kiutasít
diplomata

Most

13:52

Őrzöm a fogaimat, büszkén mosolygok

Május 3. hete a száj és fogak egészségének hete. Május 22-ig Szerbia-szerte felhívják a figyelmet a száj és a fogak egészségének fontosságára, hiszen ez is az általános egészségi állapot része.
12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű