Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Iraqi Prime Minister Media Office

A NATO és az EU elítélte az iraki elnök rezidenciája elleni támadást

2021.11.07
21:51
Forrás
Magyar Szó
Az Európai Unió és a NATO mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az ENSZ is elítélte az iraki miniszterelnök bagdadi rezidenciája elleni támadást, amelyet robbanóanyaggal megrakott drónokkal követtek el ismeretlenek.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében leszögezte: mindenfajta erőszak elfogadhatatlan, és nem szabad megengedni, hogy a támadás aláássa az ország demokratikus folyamatát. A főképviselő hangsúlyozta, a támadás elkövetőit felelősségre kell vonni, és hozzátette: az EU továbbra is támogatja az iraki népet a béke, a stabilitás és a jólét felé vezető úton.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Twitteren közzétett üzenetében szintén határozottan elítélte az iraki miniszterelnök elleni támadást, s közölte: a katonai szövetség támogatja az iraki védelmi és biztonsági intézményeket a terrorizmus elleni küzdelmükben, valamint ország függetlenségének és önállóságának megőrzésében.

Joe Biden amerikai elnök szintén a lehető legteljesebb mértékben elítélte a Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő rezidenciája elleni merénylet kísérletet, egyben nagyra értékelte azt, hogy az iraki vezető a történtek nyomán nyugalomra, önmérsékletre és párbeszédre szólított fel. Biden közölte, hogy utasítást adott a nemzetbiztonsági csapatának, nyújtson megfelelő támogatást az iraki hatóságoknak a nyomozásban.

Boris Johnson brit miniszterelnök a nap folyamán felhívta iraki hivatali partnerét, s a beszélgetés során szintén elítélte a támadást. A brit kormányfő hivatala szerint Johnson részvétét nyilvánította a történtek során megsérült embereknek.

NATO
Európai Unió
Irak

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű