Ugrás a tartalomra
Tanjug/Brent Swails/CNN via AP

A NATO-külügyminiszterek rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken

2021.08.19
07:43
2021.08.19
10:05
Forrás
MTI
A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.

Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára közölte, a megbeszélés alkalmat ad arra, hogy a tagállamok képviselői közös nézőpontot alakíthassanak ki és szorosan figyelemmel követhessék az afganisztáni eseményeket.  

A főtitkár keddi sajtónyilatkozatában "tragikusnak" nevezte, hogy az afgán kormány, 20 évvel a szövetségesek katonai szerepvállalása után, "összeroppant a tálib erőkkel szemben", ugyanakkor méltatta a nyugati beavatkozás eredményeit is.

Stoltenberg bejelentése szerint a NATO-nak mintegy 800 polgári alkalmazottja Afganisztánban marad, hogy ellássa a kulcsfontosságú feladatokat. Továbbá nyitva marad a szövetség diplomáciai képviselete is.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A múlt hétvégén a tálibok egy tartomány kivételével mindenütt átvették a hatalmat az országban. Az afgán kormányfő külföldre távozott.

NATO
Afganisztán
tálib
külügyminiszter
Jens Stoltenberg

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű