Ugrás a tartalomra
Pixabay/kalhh

Nem alakulnak jól az uniós országok gazdasági mutatói

2020.08.01
15:07
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök szerint Szerbia gazdasági növekedése az elsők között van Európában, csak Litvánia előzi meg. Hogyan teljesítenek a nagyhatalmak, és mit jelent ez Szerbiára nézve?

Komoly gondokkal küzd az Európai Unió gazdasága a koronavírus miatt. Az első félévre vonatkozó hivatalos adatok szerint mintegy 12 százalékkal csökkent a GDP az uniós tagállamokban. A bruttó hazai össztermék a legnagyobb mértékben Spanyolországban esett, mintegy 22 százalékkal, a második Portugália, majd Franciaország és Olaszország következik. Ezen országok különösen érintettek voltak a járvánnyal, gazdaságuknak pedig jelentős szegmense a turizmus, ami most mélyrepülésben van. A legcsekélyebb mértékben Litvánia gazdasága sínylette meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot, az első negyedév stagnálása után, a második negyedévben 5 százalékos esést könyveltek el.

Pixabay/geralt

Annak ellenére, hogy az uniós tagállamok gazdasága zsugorodik, Szerbia mutatói egyelőre jók - állapítja meg a statisztikai hivatal. Az első negyedévben még pozitív volt a gazdasági teljesítmény, 5 százalékos növekedést jegyeztek. A második negyedév azonban Szerbiában is mínuszt mutat. Bár a Statisztikai Hivatal még nem közölte az adatokat, az államfő azt mondta, Európában a második helyen vagyunk Litvánia után. Az uniós értékeket figyelembe véve ez 5 és 7 százalék közötti visszaesést jelent. Aleksandar Vučić szerint a két negyedévet összesítve Szerbia továbbra is az első Európában, de erre utaló kimutatást az Eurostat nem közölt. Annyi azonban biztos, hogy 2020 derekán minden európai ország gazdasági gondokkal küzd, és nem az a kérdés, hogy mekkora lesz a GDP-növekedés, hanem az, hogy sikerül-e egyáltalán elérni a pozitív tartományt.

GDP
gazdaság
gazdasági csökkenés
recesszió
idegenforgalom
turizmus
járvány
koronavírus
Európai Unió

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű