Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Nem szűnnek a harcok Ukrajna keleti részén

2022.07.03
16:00
2022.07.03
17:06
Forrás
Pannon RTV
130-ik napjába lépett a háború Ukrajnában. Rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, Kurszknál pedig két ukrán drónt hatástalanított a légvédelem.

Legkevesebb három személy életét vesztette az oroszországi Belgorod városát ért rakétatámadásban, több mint tíz lakóépület megrongálódott. A 400 ezres lakosú város 40 kilométerre van északra az ukrán határtól. Az ukrán erők rakétatámadást intéztek egy orosz bázis ellen Melitopolban. Az orosz fél szerint a támadás egy repülőteret ért. Moszkva állítása szerint az orosz erők megsemmisítettek ukrán katonai pontokat a Donbászban és a Mikolajivi területen.

Tanjug/AP/Luhansk region military administration

Hétfőn és kedden Svájc Ukrajnával közösen ad otthont a nemzetközi Ukrajna Helyreállítása Konferenciának Luganóban. A konferencia lehetőséget ad Ukrajna számára, hogy megossza helyreállítási tervét, és együttműködjön a nemzetközi partnerekkel, mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Ez hatalmas befektetést igényel, milliárdokat, új technológiákat, a legjobb gyakorlatokat, új intézményeket és természetesen reformokat. Hétfőn Ukrajna be fog mutatni Luganóban egy nemzeti nézőpontot arról, hogyan lehet ezt megvalósítani. Valójában ez korunk legnagyobb gazdasági projektje Európában, és kitűnő lehetőség minden állam, minden cég számára, amelyet meg fogunk hívni, hogy dolgozzanak Ukrajnában, hogy bizonyítsanak.”

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 820 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Ukrajnának. A Pentagon tájékoztatása szerint a segítség föld-levegő rakétarendszereket és tüzérségelhárító radarokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az ukrán erők számára, hogy válaszoljanak az orosz támadásokra.

Az orosz-ukrán konfliktus egy új helyzetet teremtett, amely hosszútávon a régió militarizálását vonja magával, értékelte Aleksandar Radić katonai elemző. „Valójában Oroszország az, amely Ukrajna megtámadásával meghatározta a dinamikát. A NATO reagál. A NATO nincs abban a helyzetben, hogy valami újat hozzon létre. Ha valaki valami történelmit mond, akkor valami megoldást várunk, de a tagországok közötti kompromisszum miatt a NATO-nak határt kellett szabnia, hogy miként küld Ukrajnának minél több nem halálos eszközt, és hogy támogatást nyújt a kibervédelem terén. Másrészt a legtöbb NATO-tag fegyvert küld.”

Időközben Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke azt mondta, hogy Ukrajna néhány napja megpróbált megtámadni fehéroroszországi katonai létesítményeket, de az összes rakétát hatástalanították. Kijelentette, hogy "Fehéroroszország nem akar háborút Ukrajnával".

Ukrajna
haború

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.