Ugrás a tartalomra
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Nukleáris fegyverekkel hajtott végre hadgyakorlatot Oroszország

2022.10.27
08:34
2022.10.27
21:50
Forrás
MTI, nova.rs, index.hu
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát, melynek keretében ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek többszöri kilövését gyakorolták.

Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a manővereken egy nagy erejű nukleáris csapást szimuláltak, válaszul egy Oroszország elleni feltételezett atomtámadásra. Putyin nemrég arra figyelmeztetett, hogy kész "minden rendelkezésre álló eszközt" bevetni Oroszország területének védelmében.

A gyakorlaton egy Jarsz típusú orosz interkontinentális rakéta kísérleti kilövése szerepelt az észak-oroszországi Pleszeck indítóállásából, valamint egy Szinyeva ICBM típusú rakétáé egy orosz atom-tengeralattjáróról a Barents-tengeren. A gyakorlat részeként Tu-95-ös stratégiai bombázók is indítottak manőverező robotrepülőgépeket gyakorló célpontokra.

A Kreml nyilatkozata szerint a gyakorlaton minden feladatot teljesítettek, és az összes rakéta elérte a kitűzött célpontokat.

Ilyen légi, szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokat évente tartanak Oroszországban a nukleáris erők képzésére és felkészültségük demonstrálására.

Oroszország előzetesen értesítette Washingtont a tervezett hadgyakorlatról a Biden-adminisztráció keddi közlése szerint. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium szerint így Oroszország eleget tett a legutóbbi amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési megállapodás előírásainak.

Beszédet tartott ma Vlagyimir Putyin a Valdai Nemzetközi Vitaklub plenáris ülésén Moszkvában. Az orosz elnök beszédének fő témái az ukrajnai konfliktus és a Nyugat Oroszország elleni lépései voltak. A politikus Oroszország helyzetéről szólva elmondta, hogy a Kremlnek mindig is világos és őszinte szándékai voltak. A Nyugat pedig gazembernek próbálja beállítani Oroszországot. Putyin kitért az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetéken nemrégiben történt robbanásokra is. A történteket felháborító pusztításnak nevezte. A NATO-nak Putyin azt üzente, ellenségeskedés helyett legyenek inkább harmonikus kapcsolatban egymással. Az uniós szankciókról szólva elmondta, ami Oroszország gazdaságát illeti, az ország bebizonyította, hogy a helyi cégek képesek kompenzálni azokat a nyugati vállalatokat, amelyek az Ukrajnában zajló háború miatt kivonultak az országból. Az ülésen résztvevők első kérdése természetesen az atomfegyverekre vonatkozott. Putyin erre úgy reagált, hogy ez feszültségkeltés, ami azért történik, hogy nyomást gyakoroljanak az Oroszországgal szimpatizáló országokra.

Oroszország
Vlagyimir Putyin
hadgyakorlat

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.