Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

A Nyasza-tavat választották a 2022-es év veszélyeztetett tavának

2022.02.04
11:22
2022.02.04
11:28
Forrás
www.elobolygonk.hu
A világ egyik legrégibb tavát, a dél-afrikai Nyasza-tavat választották a természetvédők az 2022-es év veszélyeztetett tavának a vizes élőhelyek napja alkalmából.
Pixabay/illusztráció

A Nyasza-tó vagy Malawi-tó a világ tíz legnagyobb állóvize közé tartozik, egyedülálló ökoszisztémáját a klímaváltozás és a túlhasználat fenyegeti. A tó Afrika harmadik legnagyobb és második legmélyebb tava, területe mintegy 29 ezer négyzetkilométer, mély és tiszta vize rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont. Az indoklás szerint az egyedülálló ökoszisztémát súlyosan veszélyeztetik a klímaváltozás, a túlhalászat és a Délkelet-Afrikát jellemző népességnövekedés következményei. Malawi 19,7 millió lakosával a világ egyik legszegényebb országa, népessége az elmúlt évtizedekben megötszöröződött.

Pixabay/illusztráció

A tó különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira is. Mivel Kelet-Afrikában a csapadék mennyisége az elmúlt két évtizedben drámaian visszaesett, vizének mennyisége is csökkent. A szakemberek szerint ugyanakkor célzott intézkedésekkel még meg lehet menteni ezt a különleges ökoszisztémát.

Pixabay/illusztráció
Nyasza-tó
Dél-Afrika
dél-afrikai
vizes élőhelyek
veszélyeztetett

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű