Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

A Nyasza-tavat választották a 2022-es év veszélyeztetett tavának

2022.02.04
11:22
2022.02.04
11:28
Forrás
www.elobolygonk.hu
A világ egyik legrégibb tavát, a dél-afrikai Nyasza-tavat választották a természetvédők az 2022-es év veszélyeztetett tavának a vizes élőhelyek napja alkalmából.
Pixabay/illusztráció

A Nyasza-tó vagy Malawi-tó a világ tíz legnagyobb állóvize közé tartozik, egyedülálló ökoszisztémáját a klímaváltozás és a túlhasználat fenyegeti. A tó Afrika harmadik legnagyobb és második legmélyebb tava, területe mintegy 29 ezer négyzetkilométer, mély és tiszta vize rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont. Az indoklás szerint az egyedülálló ökoszisztémát súlyosan veszélyeztetik a klímaváltozás, a túlhalászat és a Délkelet-Afrikát jellemző népességnövekedés következményei. Malawi 19,7 millió lakosával a világ egyik legszegényebb országa, népessége az elmúlt évtizedekben megötszöröződött.

Pixabay/illusztráció

A tó különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira is. Mivel Kelet-Afrikában a csapadék mennyisége az elmúlt két évtizedben drámaian visszaesett, vizének mennyisége is csökkent. A szakemberek szerint ugyanakkor célzott intézkedésekkel még meg lehet menteni ezt a különleges ökoszisztémát.

Pixabay/illusztráció
Nyasza-tó
Dél-Afrika
dél-afrikai
vizes élőhelyek
veszélyeztetett

Most

21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.
17:50, Frissítve: 20:20

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.