Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Olajszennyeződésből mentik a madarakat Peruban

2022.01.26
11:36
2022.01.26
12:28
Forrás
elobolygonk.hu
Mintegy 6000 hordónyi nyersolaj került egy olajszállító hajóról az óceánba. Az állatmentők az elmúlt héten több mint 40 madarat, köztük veszélyeztetett Humboldt-pingvineket szállítottak egy állatkertbe, ahol állatorvosok gondoskodnak róluk.

A szakemberek szerint ilyen mértékű olajszennyezéssel Peruban eddig nem találkoztak, és az érintett madarak túlélési esélyei korlátozottak. Az illetékesek azt mondják, ha az olajszennyezést nem állítják meg hamarosan, más madarak és tengeri fajok is eltűnhetnek. Peruban mintegy 150 madárfaj táplálkozása és szaporodása függ a tengertől.

A Limától északra fekvő perui partvidéket beszennyező olaj a kirakodáskor ömlött az óceánba egy tartályhajóról egy finomítónál. A finomító szerint a január 15-én bekövetkezett balesetet a tongai vulkánkitörést követő heves hullámzás okozta. A perui kormány január 22-én környezetvédelmi vészhelyzetet jelentett be. A kormány a tankhajó spanyol tulajdonosától, a Repsol olajipari vállalattól kér kártérítést.

Peru
olaj
madár

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.