Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Anders Wiklund

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapják az irodalmi Nobel-díjat

2019.10.10
15:07
2019.10.10
15:18
Forrás
MTI
2018-ban a lengyel Olga Tokarczuk, idén pedig az osztrák Peter Handke kapja az irodalmi Nobel-díjat.

A múlt évben nem ítélték oda a díjat, mert a testület munkáját szexuális zaklatási és korrupciós botrányok árnyékolták. Így mindkét győztest most jelentették be. Időközben az akadémia archaikus alapszabályát megreformálták, a tagok nagy részét lecserélték és egy ötfős külső szakértői bizottságot is bevontak a munkába.

Tanjug/AP/Britta Pedersen

Fotó:Tanjug/AP/Britta Pedersen

OLGA TORACZUK

Olga Tokarczuk 1962-ben született, lengyel író és pszichológus, apai ágon ukrán származású. Tavaly ő nyerte a második legrangosabb írói elismerést, a Nemzetközi Man Booker-díjat A begunok című regényéért.

Tanjug/AP/Kerstin Joensson

Fotó: Tanjug/AP/Kerstin Joensson

PETER HANDKE

Peter Handke 1942-ben született, anyai ágon szlovén származású, élt már Németországban és Franciaországban is. Regény- és drámaíróként, valamint fordítóként is ismert, egyetemistaként a grazi irodalmi kör tagja volt, 1973-ban Büchner-díjat kapott. Sok kritika érte a délszláv háborúról és Jugoszlávia bombázásáról szóló írásai, valamint a Slobodan Milošević temetésén elmondott beszéde miatt, melyben dicsőítette az egykori politikust. A délszláv háború kapcsán a szerbeket védte, a Liberation című francia lapnak azt nyilatkozta: ne hárítsa a világ folyton a szerbekre a felelősséget a mészárlásokért, itt lenne az ideje meghallgatni végre a muzulmán vérengzések szerb túlélőinek beszámolóit is.

Amikor megkapta Nemzetközi Ibsen-díjat, Oslóban még tiltakoztak is ellene. A norvég médiában több helyen fasisztának nevezték, aki háborús bűnösökhöz kötődik. 2006-ban Heinrich Heine-díjra is jelölték, ami a politikai nézetei miatt ismét csak botrányba fulladt.

irodalmi Nobel-díj
Olga Tokarczuk
Peter Handke

Most

07:12, Frissítve: 07:33

Az Ian hurrikán elérte Floridát

Négyes erősségű hurrikánná fokozódott az Ian trópusi vihar, miután szerdán elérte Florida partjait, 155 km/órás széllökésekkel. Az amerikai államban már több mint 230 ezer háztartásban nincs áram.
18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.