Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Anders Wiklund

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapják az irodalmi Nobel-díjat

2019.10.10
15:07
2019.10.10
15:18
Forrás
MTI
2018-ban a lengyel Olga Tokarczuk, idén pedig az osztrák Peter Handke kapja az irodalmi Nobel-díjat.

A múlt évben nem ítélték oda a díjat, mert a testület munkáját szexuális zaklatási és korrupciós botrányok árnyékolták. Így mindkét győztest most jelentették be. Időközben az akadémia archaikus alapszabályát megreformálták, a tagok nagy részét lecserélték és egy ötfős külső szakértői bizottságot is bevontak a munkába.

Tanjug/AP/Britta Pedersen

Fotó:Tanjug/AP/Britta Pedersen

OLGA TORACZUK

Olga Tokarczuk 1962-ben született, lengyel író és pszichológus, apai ágon ukrán származású. Tavaly ő nyerte a második legrangosabb írói elismerést, a Nemzetközi Man Booker-díjat A begunok című regényéért.

Tanjug/AP/Kerstin Joensson

Fotó: Tanjug/AP/Kerstin Joensson

PETER HANDKE

Peter Handke 1942-ben született, anyai ágon szlovén származású, élt már Németországban és Franciaországban is. Regény- és drámaíróként, valamint fordítóként is ismert, egyetemistaként a grazi irodalmi kör tagja volt, 1973-ban Büchner-díjat kapott. Sok kritika érte a délszláv háborúról és Jugoszlávia bombázásáról szóló írásai, valamint a Slobodan Milošević temetésén elmondott beszéde miatt, melyben dicsőítette az egykori politikust. A délszláv háború kapcsán a szerbeket védte, a Liberation című francia lapnak azt nyilatkozta: ne hárítsa a világ folyton a szerbekre a felelősséget a mészárlásokért, itt lenne az ideje meghallgatni végre a muzulmán vérengzések szerb túlélőinek beszámolóit is.

Amikor megkapta Nemzetközi Ibsen-díjat, Oslóban még tiltakoztak is ellene. A norvég médiában több helyen fasisztának nevezték, aki háborús bűnösökhöz kötődik. 2006-ban Heinrich Heine-díjra is jelölték, ami a politikai nézetei miatt ismét csak botrányba fulladt.

irodalmi Nobel-díj
Olga Tokarczuk
Peter Handke

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.