Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Rob Griffith

Online klímacsúcsot tartanak

2021.04.22
10:30
2021.04.22
10:40
Forrás
Pannon RTV
A globális klímavédelem terén ismét vezető szerepet szán az Egyesült Államoknak Joe Biden.

Negyven ország képviselőinek részvételével online klímacsúcsot tartanak. A magasszintű egyeztetést Joe Biden amerikai elnök hívta életre. A bejelentések szerint az Egyesült Államok egy olyan környezetvédelmi csomagot mutat be, melynek értelmében az ország az évtized végére megfelezné gazdaságának károsanyag-kibocsájtását. A találkozón az Európai Unió országainak vezetői és Kína is részt vesz.

Joe Biden amerikai elnök egyik legelső intézkedése volt a párizsi klímaegyezményhez való csatlakozás, amelyből még elődje, Donald Trump léptette ki az országot. Biden a globális klímavédelem terén ismét vezető szerepet szán az Egyesült Államoknak, ennek érdekében szervezte meg a világ 40 vezető országának online találkozóját. Az előzetes bejelentések szerint abbéli szándékának ad majd hangot, hogy 2030-ra az Egyesült Államok megfelezi károsanyag-kibocsájtását, és erre a többi államvezetőt is szeretné rávenni.

A két ország közötti feszült gazdasági és politikai állapotok ellenére a megbeszélésen részt vesz Hszi Csin-ping kínai elnök is. A múlt héten az eddigi nézeteltéréseket félre téve közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arról írtak, hogy a klímavédelmet közös ügynek tekintik.
Az esetleges együttműködésről elismerően nyilatkozott mindkét kormány. A brazil és az ausztrál államvezetés eddig szkeptikus hozzáállása is változni látszik.

Biden legnagyobb támogatói Kanada, Dél-Korea és Japán, míg a tárgyalások során India álláspontja nagy kérdőjelnek számít. Trump szándéka egy egységes megállapodás kialakítása, amelyet a novemberben Glasgowban esedékes nemzetközi csúcstalálkozón mutatna be 200 ország vezetője előtt. A klímavédelmi intézkedések végső célja a karbonsemlegesség elérése az évszázad közepéig.

klímacsúcs
online
USA
Kína
klímaegyezmény

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű