Ugrás a tartalomra

Óriási készültség Washingtonban

2021-01-16
23:02
Forrás
Hirado.hu, Fox News
25 ezer nemzeti gárdistát rendeltek a Capitoliumhoz, negyedével többet a tervezettnél.
Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Háromszor több katona lesz jelent Joe Biden eskütételének napján, január 20-án az amerikai fővárosban, mint amennyien most Irakban és Afganisztánban szolgálnak.

Öt nappal Joe Biden eskütétele előtt már 7 ezer nemzeti gárdista tartózkodik az amerikai fővárosban. A hírtelevíziók felvételein is látható volt, ahogy a katonák a Capitolium területén pihentek. A Nemzeti Gárda minden elnöki beiktatási ceremónián részt vesz, ez a hagyomány egészen George Washington idejére nyúlik vissza.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig. A Capitolium ostroma nyomán egyébként is megszigorították az amerikai fővárosban a biztonsági intézkedéseket.

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Az amerikai sajtó a Szövetségi Nyomozó Irodának a rendvédelmi szervek felé intézett belső figyelmeztetésére hivatkozva közölte, hogy a Biden beiktatása körüli napokban fegyveres, illetve erőszakos zavargások lehetnek a tagállamok fővárosaiban. Eddig már száz embert vettek őrizetbe a kongresszus épületét ért múlt heti ostrom ügyében.

A szerdai beiktatási ceremónia több szempontból is különleges lesz. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a Capitoliumnál tartandó ceremóniát csak korlátozott számú közönség tekintheti meg a helyszínről.

Hollywoodi celebek nagyszabású ünnepségre készülnek Biden beiktatásán. A 90 perces virtuális műsorban a demokratákat támogató sztárok lépnek fel.

Joe Biden stábja is arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak a fővárosba, ahol szinte hermetikusan lezárják a Fehér Ház, a Capitolium épületét és a Washington szívében található több kilométer hosszú füves parkot, a National Mallt. A beiktatás napján, január 20-án két kijelölt zónában demonstrálhat kis számú tüntető.

Capitolium
Wasington
beiktatás
Joe Biden
Nemzeti Gárda

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.