Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis/2015.04.24.

Őrizetbe vettek több nyugállományú tengernagyot Törökországban

2021.04.05
20:21
2021.04.05
21:05
Forrás
MTI
Egy közös nyilatkozat miatt vették őket őrizetbe. A török elnök szerint puccsal fenyegetik a választott vezetést.
Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis/2015.04.24.

A török rendőrség hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyot, miután közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az "utóbbi időben vita tárgyává vált" hazájukban a Boszporusz és Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait szavatoló, a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét szabályozó 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény.

Recep Tayyip Erdogan török elnök később kijelentette, hogy hazája elkötelezett az egyezmény mellett.

A nyilatkozat szombat késő este jelent meg, és 103 nyugalmazott tengernagy adta hozzá a nevét. Az aláírók hangsúlyozták, hogy a montreux-i szerződés "a legjobb módon védi Törökország jogait", és biztonsági szempontból is fontos szerepet tölt be. Az aláírók úgy vélik, hogy a nemzetközi egyezmény megkérdőjelezése két másik ügy következménye. Az egyik a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalára tervezett csatorna építése, a másik pedig a nemzetközi szerződések felmondásának lehetősége. Utóbbival vélhetően arra a közelmúltbeli eseményre utaltak, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. A Boszporusszal párhuzamos csatornára pedig a török kormány szerint nem terjednének ki a montreux-i egyezmény előírásai.

Tanjug/Török Elnökség/AP, Pool/2021.03.24.

A nyugalmazott tengernagyok nyilatkozata a török vezetés heves bírálatát váltotta ki, az ankarai ügyészség azonnal nyomozást indított. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a nyugalmazott katonák "puccsidőket idéző" nyilatkozatukkal csak lejáratták magukat, "nevetségessé és szerencsétlenné" váltak.

A hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyon felül további négynek három napon belül önként kell jelentkeznie a rendőrségen.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az érintettek felelnek a nyilatkozat készítéséért. Az állam biztonsága és az alkotmányos rend elleni összeesküvéssel gyanúsítják őket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő délután tanácskozást hívott össze az üggyel kapcsolatban. A megbeszélés utáni ankarai sajtótájékoztatóján "rosszindulatú kezdeményezésnek" minősítette a nyilatkozatot. Erdogan szerint a szövegben olyan mondatok találhatók, amelyek "puccsal fenyegetik a választott vezetést", így az írás nem ítélhető meg a szólásszabadság keretein belül.

A török államfő beszédében hangsúlyozta: Ankara fontosnak tartja a szerződés biztosította előnyöket, és mindaddig elkötelezett mellette, amíg kedvezőbb egyezmény megkötésére nincs lehetősége.

Törökország
tengernagy
nyugállomány
admirális
őrizet

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!