Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Orosz rakéták csapódtak egy lakótömbbe Mikolajivban

2022.11.11
10:56
2022.11.11
12:37
Forrás
MTI
Orosz rakétatámadás ért egy lakótömböt Mikolajivban, a támadásban többen meghaltak és megsebesültek - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben.

Összeomlott a Dnyeper felett átívelő, stratégiai fontosságú Antonovkai híd - közölte az ukrán média helyi szemtanúkra hivatkozva. A híd az egyetlen közúti összeköttetést biztosította Herszon közelében a folyó jobb és bal partja között. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta az összeomlást. 

Hozzátette: a mentés folyamatban van.

Zelenszkij szerint a támadás az orosz "terrorállam cinikus válasza" az ukránok harctéri sikereire.

Vitali Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegramon azt írta: az ötemeletes épületre mért csapásban ketten meghaltak, és ketten megsebesültek. Kim egy fotót is közzétett a pusztításról.

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics már hat halálos áldozatról számolt be a Telegramon.

Az ukrán vezérkar eközben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok herszoni kivonulása után az ukrán erők tovább nyomultak előre a térségben. Ugyanakkor haladásukat aknaveszély nehezíti.

Zelenszkij hagyományos esti videoüzenetében, csütörtökön óvatosságra intett az oroszok herszoni visszavonulásával kapcsolatban.

"Az ellenség nem osztogat ajándékokat, és nem tesz a jóakaratát kifejezendő gesztusokat" - figyelmeztetett. Ezért az ukrán hadsereg "nagyon óvatosan, érzelmek és szükségtelen kockázatvállalás nélkül" halad előre - tette hozzá. A kijevi vezető leszögezte: továbbra is az a cél, hogy Ukrajna teljes területét felszabadítsák a megszállás alól, és a lehető legalacsonyabban tartsák a veszteségeket.

Mindeközben befejeződött az orosz erők kivonása a Dnyeper jobb partjáról Herszon megyében - közölte pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Ma hajnalban befejeződött az orosz csapatok egységeinek átcsoportosítása a Dnyeper bal partjára. A jobb parton egyetlen katonai felszerelés és fegyverzet sem maradt" - mondta a tábornok. A tájékoztatás értelmében az orosz alakulatok a folyam bal partján elfoglalták a műszakilag előkészített védelmi vonalakat és állásokat. 

Ukrajna
rakétatámadás
orosz-ukrán háború

Most

Népszerű