Ugrás a tartalomra
klassensprecher930

Orosz-ukrán válság: drágult a gáz, az olaj, gyengült a forint, a rubel, bankok kerültek bajba

2022.02.28
11:04
2022.02.28
11:40
Forrás
Szerbiai RTV, MTI, hvg.hu
Óriásit emelkedett a gáz ára, megindult felfelé az olajár is - írja a nemzetközi sajtó. Ennek előidézője is az újabb Oroszország elleni szankciók.

A nyersolaj hordónkénti ára hétfő reggel 4,5 százalékkal emelkedett, a gáz ára pedig ennél is jelentősebb mértékben, 24 százalékkal emelkedett.

Elemzők szerint az energiapiac ettől még bizonytalanabb, hiszen az Oroszországra kirótt korlátozások is egyre keményebbek. Magyarországon és Szerbiában a lakossági gázárak nem változtak.

Pannon RTV

Történelmi mélypontra zuhant a forint

Soha nem volt még annyira gyenge a magyar fizetőeszköz, mint most. Az új történelmi mélypont 372,21 forint, ennyit kell adni egy euróért.

Óriásit zuhant a rubel is hétfő hajnalban a legújabb szankciók hatására. Az orosz fizetőeszköz értéke 35 százalékkal esett az euróhoz, és 36 százalékkal a svájci frankhoz képest. A befektetők a biztonságosnak tekintett eszközökbe, dollárba és aranyba menekülnek. Az Orosz Központi Bank úgy döntött, hogy 9,5 százalékról 20 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, hogy fékezze az inflációt. Az intézkedéstől azt is várják, hogy megerősítse a nemzeti valutát, valamint növekedjenek a hitelek és betétek kamatai. A vasárnap bejelentett nyugati szankciók részben az orosz központi bank azon képességét ássák alá, hogy a zuhanórepülésben lévő rubel segítségére siessen. Másrészt több orosz bankot is kizártak a nemzetközi átutalásokat bonyolító SWIFT-rendszerből.

Ez komoly gazdasági károkat képes okozni azáltal, hogy a nemzetközi pénzforgalom, ha nem is szűnik meg teljesen, de rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat. A SWIFT-rendszerből való kitiltás gyakorlatilag blokkolja Oroszország exportját és importját is.

Pixabay

Az osztrák Sberbank Europe AG.-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki az orosz-ukrán háború hatására

Folyamatosan követjük és elemezzük a helyzetet - nyilatkozta a Szerbiai Nemzeti Bank a szerbiai Sberbank kapcsán, konkrét intézkedéseket azonban még nem hoztak.

Szankciók sorát róják ki Oroszországra

Kilép Oroszországból a British Petroleum, a legnagyobb külföldi befektető. Ez akár 25 milliárd dollárjába is kerülhet a brit óriáscégnek, és felére csökkentheti az olaj- és gáztartalékokat.

A FINA pedig elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát. Az már a múlt pénteken eldőlt, hogy az orosz férfi vízilabda-válogatott március 8-án nem Szentpéterváron játszik a görögökkel a világligában, továbbá elmarad a szinkronúszók és műugrók világkupa-sorozatának kazanyi versenye, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna.

gáz
olaj
drágulás
forint
rubel

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű