Ugrás a tartalomra

Összeomlott a tűzszünet, a felek egymást hibáztatják

2023.12.02
11:32
Forrás
Euronews
Izrael újra elkezdte bombázni a Gázai övezetet a fegyverszünet összeomlása után.

A támadásokban már legkevesebb 180 palesztin halt meg, bár ezeket az adatokat független forrásból nem lehet megerősíteni, ezek a gázai hatóságok számai. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász pénteken hajnalban rakétát lőtt ki Izrael felé, annak ellenére, hogy mindkét fél beleegyezett a fegyverszünet meghosszabbításába, és ez okozta a fegyverszünet összeomlását. Ezzel szemben a Hamász azt állítja: Izrael folyamatosan elutasítja a fogolycserével kapcsolatos különféle javaslatokat. Az ENSZ a segélyszállítások azonnali újraindítását kérte Gázába. AZ ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete szerint Izrael megtiltotta a segélyszállítmányok átlépését a rafahi határátkelőn.

A fegyveres konfliktussal a palesztin-párti tüntetések is kiújultak. Washingtonban több százan gyűltek össze az izraeli nagykövetségnél, és tűzszünetet követeltek. Állítólag Atlantában egy személy önégetést kísérelt meg az izraeli konzulátus közelében. Az épület őrzője megpróbálta megállítani, de nem sikerült neki, és saját maga is megégett. Az izraeli repülőgépek a Gázai övezet déli felének nagyvárosára, Hán Júniszra is röpcédulákat szórnak, melyek szerint a térség nem biztonságos, a lakóknak pedig még délebbre, az egyiptomi határ közelébe kell húzódniuk. Eddig az övezet lakosságának felét kényszerítette Izrael otthona elhagyására, ezzel óriási humanitárius válságot okozva. 

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala aggodalmát fejezte ki pénteken az izraeli hatóságok által őrizetbe vett palesztinok számának "drámai emelkedése" miatt, és vizsgálatot sürgetett az elfogott palesztinok kínzásáról szóló beszámolók ügyében.

Az ENSZ-hivatal tudomása szerint Izrael több mint háromezer palesztint vett őrizetbe a megszállt Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálem területén a Gázai övezeti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta. Közülük rekordmagas azok aránya, akiket vádemelés vagy bíróság elé állítás nélkül tartanak fogva.

Az utóbbi két hónapban hat palesztin rab halt meg izraeli fogságban, amire évtizedek óta nem volt példa ilyen rövid időn belül - emelték ki az ENSZ-hivatal jelentésében.

Izrael
Gázai övezet
Hamász

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű