Ugrás a tartalomra

A Poppea ciklon okozza az ítéletidőt Olaszországban - VIDEÓ

2022.11.23
07:25
2022.11.23
07:33
Forrás
euronews.com
A heves esőzések miatt több folyó vízszintje emelkedni kezdett, néhol áradások is vannak.

Velencében a heves esőzések nehezítették meg főként a turisták életét. Toszkánában az Arno folyó riasztóan magas vízszintje miatt aggódnak. Dél-Tirolban az erős havazás okozott gondot, ezrek maradtak áram nélkül.

Rómában pedig az erős szél fákat döntött ki, ezért a fővárosban több utat le kellett zárni. Rómában a monszunszerű eső miatt lezárták a parkokat és a temetőket, valamint Ostia strandterületeit is az erős hullámzás miatt. Lazio tartományban több város és település iskolája elsősorban a tengerparti térségekben kedden nem nyitott ki. Nápolyban is lezárták a tengerparti sétányokat, és nem nyitottak ki az iskolák, és zárva maradtak Szicília több városában is.

Heves eső, viharok, széllökések és áradások miatt kilenc tartományban rendeltek el narancssárga riasztást, amely közepes készültséget jelent. Havazást jelentettek az Alpokból már ötszáz méteres magasság felett.

Abruzzo tartományban és Szardínia szigetén vörös riasztás lépett életbe: az elsőben rendkívüli havazásra, a szigeten akár 8 méter magas hullámokra is számítanak.

Az országos meteorológiai intézet Nero császár második feleségéről Poppeának nevezte el az időjárási jelenséget, amelyet az utóbbi évtizedek egyik legerősebb ciklonjaként jellemeztek. Ez az előrejelzések szerint felhőszakadást és intenzív havazást hoz az Alpokban, hurrikánszerű szelet a tengeren.

Poppea északkeleti irányból vonul végig a félszigeten, Friuli Venezia Giulia tartománytól egészen Szicíliáig. A sirokkónak nevezett erős szél a tenger vizét a velencei laguna irányába tereli, ezért a városban a következő órákban a tengerszint tetőzésére számítanak. A velenceiek abban bíznak, hogy a vizet a már működő Mose-mobil zsiliprendszer vissza tudja tartani.

ciklon
ítéletidő
Olaszország

Most

Népszerű