Ugrás a tartalomra

Rakétatámadás, lelőtt újságíró, Európára szabaduló búza - ez történik most Ukrajnában

2023.04.27
12:16
2023.04.27
13:59
Forrás
Pannon RTV
Hajnalban orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Mikolajivot. Sajtóértesülések szerint a támadás halálos áldozatot is követelt és legalább 23-an megsérültek.

Az ukrán elnök az esetről úgy nyilatkozott, hogy Oroszország négy rakétával támadta meg az ukrán várost, és a nagy pontosságú fegyverek magánházakat, egy történelmi épületet és egy magas házat céloztak meg.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította Nagy-Britanniát arra, hogy vállaljon vezető szerepet egy Kijevet támogató légi koalíció létrehozásában. A hírek szerint erről már konkrét egyeztetés is folyt az ukrán elnök és a brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Timothy Barrow között. Zelenszkij emlékeztetett, nagyon fontos, hogy Ukrajna nyugati típusú katonai repülőgépeket és különféle fegyvereket kapjon.

Lenyomja az árakat az ukrán gabona

A Visegrádi Országok, azaz a V4-ek agrárkamaráinak egészen más típusú problémával kell szembenézniük. Az illetékesek felhívták a figyelmet, hogy az Ukrajnából vámmentesen beérkező mezőgazdasági áru megnövekedett mennyisége óriási áresést okoz a piacokon.

A termékekkel kapcsolatban az is gondot okoz, hogy nem a szigorú EU-s előírások mellett állítják elő őket, így humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. Az agrárkamarák határozott lépéseket sürgetnek ez ügyben az Európai Bizottságtól.

Lelőttek egy újságírót

Orosz mesterlövészek öltek meg egy ukrán újságírót Herszonnál, míg olasz kollégáját megsebesítették – írja az olasz La Repubblica napilap. Bogdan Bitik és Corrado Zunino a lap munkatársai voltak. Az újságírókat munka közben érte a támadás. Bitiket halálos találat érte, míg a Zunino vállát találta el golyó. Neki sikerült kimenekülnie a tűzvonalból, majd civilek segítségével eljutott egy herszoni kórházba, ahol ellátták sérüléseit. Az olasz újságíró elmondása szerint mindketten Press feliratú golyóálló mellényt viseltek.

Leszállította az ígért harci járműveket a NATO

A NATO-szövetségesek és partnereik szinte az összes ígért harci járművet leszállították Ukrajnának – jelentette ki Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli főhadiszállásán.

A NATO-főtitkár hozzátette, ez több mint 1 550 páncélozott járművet, 230 harckocsit és egyéb felszerelést jelent, köztük hatalmas mennyiségű lőszert. Stoltenberg rámutatott, hogy a NATO összesen több mint kilenc új ukrán páncélos dandárt képzett ki és szerelt fel – írja a Reutersre hivatkozva a Tanjug.

orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij
háború
V4
ukrán gabona

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű