Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Vladimir Tretyakov

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása

2022.01.10
16:21
2022.01.10
16:32
Forrás
MTI
A segítséget kérők már úton vannak Oroszországba.

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása, a segítséget kérők már úton vannak Oroszországba, ahonnan majd a magyar honvédség repülőgépe szállítja őket Magyarországra az esti órákban - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy egyelőre a Magyarországgal egy szövetségi rendszerben lévő, jóval nagyobb és erősebb államok főkonzulátusai sem tudták eddig megoldani a szárazföldi kimenekítést, így a velük való együttműködés nem vezetett eredményre. Kiemelte azonban, hogy előző nap telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és megállapodtak, hogy az érintett magyarok és családtagjaik is felszállhatnak majd az orosz evakuációs járatra Almati - kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt - repülőterén.

Tizenkét személy kért segítségét Magyarországtól, közülük ötöt már múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból, így heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Kazahsztán Budapest stratégiai partnere, ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt.

Kazahsztán
magyarok
Szijjártó Péter

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.