Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Vladimir Tretyakov

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása

2022.01.10
16:21
2022.01.10
16:32
Forrás
MTI
A segítséget kérők már úton vannak Oroszországba.

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása, a segítséget kérők már úton vannak Oroszországba, ahonnan majd a magyar honvédség repülőgépe szállítja őket Magyarországra az esti órákban - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy egyelőre a Magyarországgal egy szövetségi rendszerben lévő, jóval nagyobb és erősebb államok főkonzulátusai sem tudták eddig megoldani a szárazföldi kimenekítést, így a velük való együttműködés nem vezetett eredményre. Kiemelte azonban, hogy előző nap telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és megállapodtak, hogy az érintett magyarok és családtagjaik is felszállhatnak majd az orosz evakuációs járatra Almati - kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt - repülőterén.

Tizenkét személy kért segítségét Magyarországtól, közülük ötöt már múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból, így heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Kazahsztán Budapest stratégiai partnere, ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt.

Kazahsztán
magyarok
Szijjártó Péter

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.