Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Korábbi felvétel

Rendkívül súlyos energiaválság van Ukrajnában

2022.11.29
08:52
2022.11.29
10:56
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu, Greendex
Orosz rakétatámadás érte az éjszaka folyamán az ukrajnai Dnyipro városát.

Valentyn Reznichenko, a dnyipropetrovszki regionális katonai közigazgatás vezetője arról tájékoztatott, hogy egy magánvállalkozás volt a célpontjuk, és gyártóberendezéseket semmisítettek meg. Tűz ütött ki, amit a tűzoltóknak sikerült eloltani. Sérültek nincsenek.

Közben folytatódnak a rendkívüli áramkikapcsolások Ukrajna egész területén, az energetikai rendszer hiánya 27 százalékra növekedett – közölte az ukrán állami energetikai vállalat. Az ország kritikus fontosságú infrastruktúráját érintő orosz támadások következtében milliók maradtak áram nélkül Ukrajna-szerte. Az oroszoktól visszafoglalt Herszonban sok helyen továbbra sincs gáz, és csak néhol sikerült visszakapcsolni az áramellátást.

Már nem ritkák a 20 órás áramszünetek sem. Bár az orosz rakétacsapások után valamennyire sikerült stabilizálni a helyzetet, a hideg idő beköszöntével az áramfogyasztás is nő, ez pedig leterheli a hálózatot. A tél közeledtével egyre jobban aggódik az ENSZ az ukrán civilek helyzete miatt. Az ENSZ szóvivője elmondta: az ukrán hatóságok időközben megkezdték a víz- és energiahálózat helyreállítását. Kijevben az emberek naponta 4 órán át használhatják az energiaszolgáltatást otthonaikban. A városvezetés átmeneti melegedő pontokat alakított ki, ahol meleg ételhez juthatnak és a telefonjaikat is feltölthetik.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Az orosz-ukrán háború komoly környezeti pusztításhoz és nagy-mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásához vezetett. Az ukrán környezetvédelmi miniszter a COP27-en hívta fel a figyelmet a háború egyéb negatív következményeire. Ukrajna azt mondja, hogy a háború februári kezdete óta több mint 2200 környezeti kárról gyűjtött bizonyítékot, amelyek összesen 37,8 milliárd euróba fájnak az országnak. Az ukránok azt is állítják, hogy a háború közvetlenül 33 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásához vezetett.

Ha a háborúnak vége, az még nem állítja meg a plusz kibocsátásokat sem, hiszen az ország újjáépítése további 49 millió tonna károsanyag-kibocsátást okoz majd. Az ukrán környezetvédelmi tárca kijelentette, hogy szerintük hozzávetőleg 600 állatfaj, valamint 750 növény- és gombafaj van veszélyben a háború miatt. Emellett körülbelül 2,45 millió hektár ukrán erdő sérült, amelyeket helyre kell állítani, továbbá a védett területek 20 százalékát érintette a háború.

Ukrajna
Oroszország
áramkimaradás
rakétatámadás

Most

15:04, Frissítve: 15:11

Hárman haltak meg egy buszbalesetben Szlovéniában

Súlyos buszbaleset történt hajnalban Szlovéniában. Három utas - két nő és egy férfi meghalt, többen pedig megsérültek, amikor a jármű Muraszombat környékén letért az autópályáról, és beleborult a sztráda melletti árokba.
12:56, Frissítve: 15:27

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.