Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Esteban Felix

Rendkívüli állapotot hirdettek az erőszakossá vált chilei tüntetések miatt

2019-10-19
23:56
2019-10-20
00:02
Forrás
index.hu
A helyi diákok az emelkedő megélhetési költségek és a metrójegyek árának növekedése miatt tüntetnek a fővárosában, Santiagóban.

A chilei alkotmány szerint a kormányzati erők törvényesen korlátozhatják a polgárok gyülekezési jogát és a szabad mozgáshoz való jogát is. Az érvényben levő jogszabályok szerint akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat az, aki a közszolgáltatások gátlásában, illetve károsításában vesz részt.

A szükségállapot akár 15 napig is eltarthat. A santiagói metróhálózatot irányító szervezet már megerősítette, hogy hétvégén nem fog üzemelni a metró, a chilei diákszövetség pedig hétfőre országos sztrájkot hirdetett meg.

Chile
tüntetés
rendkívüli állapot

Most

09:51, Frissítve: 09:58

Bemutatkozott a The Spark zenekar Palicson

Palicson a Magyar Művelődési Központban mutatkozott be a huszonévesekből álló The Spark zenekar. Az együttes egy órás műsorral készült, a járványhelyzet miatt azonban alig volt látogató.
08:48

Két igazi nyári nap áll előttünk

A legmagasabb nappali hőmérséklet ma elérheti a 33 fokot is. Szombaton még nagyobb kánikulára van kilátás gyenge és mérsékelt széllel. Ekkor 32-34 fok között lesznek a hőmérsékleti maximumok.
08:30, Frissítve: 10:43

Ülésezik az MNT

Ma 10 órától ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az ülésen vélhetően 55 napirendi pontot vitatnak meg.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.