Ugrás a tartalomra
Pixabay/kakuko/illusztráció

Rengeteg műanyag palack kerül percenként a Földközi-tengerbe

2019-08-18
13:19
Forrás
Sokszínű Vidék
A szennyezést nemcsak a természet, hanem a gazdaság is megszenvedi.

Percenként átlagosan 33.800 műanyag palack kerül a Földközi-tengerbe, elsősorban azért, mert a partjai mentén fekvő országok csődöt mondtak a műanyagszemét környezetbarát feldolgozásában – hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap. Összességében tehát több mint félmillió tonna műanyag kerül az Atlanti-óceánhoz kapcsolódó melléktengerbe évente. A WWF elemzése szerint egy kilométer partszakaszon naponta öt kilogramm műanyag szemét gyűlik össze.

Az üdülőszezonban akár a 200 milliót is elérheti a Földközi-tengeren vakációzók száma, ami a part menti régiókban akár 40 százalékkal is megnövelheti a hulladék mennyiségét. Szakértők szerint a Földközi-tenger szennyezését nemcsak a természet, hanem a gazdaság is megszenvedi. A tengerbe kerülő szemét évente 641 millió eurós költséget ró a turizmusra, a halászatra és a tengeri gazdaságra. A földközi-tengeri országokban évente keletkező 24 millió tonna műanyagszemétből 6,6 milliót válogatás nélkül dobnak ki.

Földközi-tenger
műanyag palack
hulladék
szemét

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:30, Frissítve: 12:36

Szigorúbb ellenőrzés az osztrák határon

A Szerbiában megjelent afrikai sertéspestis miatt az osztrák vámhatóság szigorúbb ellenőrzést rendelt el, a kór terjedésének megfékezése céljából. A vámosok elsősorban a személygépkocsikat ellenőrzik.
11:58, Frissítve: 12:05

Trópusi vihar sújtja Texast

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.