Ugrás a tartalomra
Pixabay/kakuko/illusztráció

Rengeteg műanyag palack kerül percenként a Földközi-tengerbe

2019-08-18
13:19
Forrás
Sokszínű Vidék
A szennyezést nemcsak a természet, hanem a gazdaság is megszenvedi.

Percenként átlagosan 33.800 műanyag palack kerül a Földközi-tengerbe, elsősorban azért, mert a partjai mentén fekvő országok csődöt mondtak a műanyagszemét környezetbarát feldolgozásában – hívta fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap. Összességében tehát több mint félmillió tonna műanyag kerül az Atlanti-óceánhoz kapcsolódó melléktengerbe évente. A WWF elemzése szerint egy kilométer partszakaszon naponta öt kilogramm műanyag szemét gyűlik össze.

Az üdülőszezonban akár a 200 milliót is elérheti a Földközi-tengeren vakációzók száma, ami a part menti régiókban akár 40 százalékkal is megnövelheti a hulladék mennyiségét. Szakértők szerint a Földközi-tenger szennyezését nemcsak a természet, hanem a gazdaság is megszenvedi. A tengerbe kerülő szemét évente 641 millió eurós költséget ró a turizmusra, a halászatra és a tengeri gazdaságra. A földközi-tengeri országokban évente keletkező 24 millió tonna műanyagszemétből 6,6 milliót válogatás nélkül dobnak ki.

Földközi-tenger
műanyag palack
hulladék
szemét

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Népszerű