Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Rohamosan pusztul a világ tüdeje

2019-08-25
14:21
2019-08-25
16:21
Forrás
Pannon RTV, hirado.hu, Szerbiai RTV
Az Amazonas a bolygó legnagyobb összefüggő esőerdő rendszere.

A Föld teljes édesvíz készletének 20 százalékát, és az állatfajok 10 százalékát rejti ez a vidék. A szén-dioxid megkötés miatt nagy kiterjedésű területei teszik a Föld tüdejévé. Egy évvel ezelőtt a latin-amerikai törzsek vezetőinek összefogásával létrejött egy átfogó környezetvédelmi terv, amelynek köszönhetően az esőerdőnek 600 ezer négyzetkilométernyi területe vált védetté.

Foto: FoNet/AP

Az erdőirtás és a szarvasmarha tenyésztés mégis nagyban veszélyezteti az Amazonas-medencét is. Az erdőirtás nyolcvan százalékáért ugyanis az állattartás a felelős. Újabb veszélyt jelent az Amazonasra az is, hogy idén megháromszorozódott az erdőirtás.

Foto: FoNet/AP

Slobodan Bubnjević, a Fizikai Intézet kommunikációs vezetője a szerb közmédia reggeli műsorában elmondta, most felértékelődhet a világban az Amazonas fontosságának kérdése.

Foto: FoNet/AP

Slobodan Bubnjević, kommunikációs vezető, Fizikai Intézet: „Ami egyértelmű ebben az évben, a 2019-ben történtek alapján, hogy egyre többet esik szó az Amazonas vidékének fontosságáról. Összességében, egyrészt a biodiverzitás kapcsán, másrészt pedig a klímaváltozással összefüggésben. Idén valamilyen módon lehetséges lehet egy politikai fordulat a rendbetétel kapcsán, az Amazonas vidékének revitalizálásával összefüggésben. Egyértelműen nem kedvező pillanat ez, ugyanis nagyon rossz hírek érkeztek augusztus folyamán arról, hogy drámai mértékben megnőtt a tűzesetek száma az előző évekhez képest. Itt azonban elővigyázatosnak kell lenni! Az adatok a brazil illetékes intézettől érkeztek, amelyek arról szóltak, hogy augusztus folyamán 75 ezer tűzesetet regisztráltak, ezt követően a manipuláció lehetősége is fennáll, ugyanis olyan adat is érkezett, hogy ez 88 százalékkal több mint ... de nem világos, hogy mihez képest.”

Amazonas
erdőtűz
Brazília
esőerdő

Most

10:31, Frissítve: 10:41

Farsangi Népzenei Találkozó Topolyán

A jellegzetes tájnyelvi, illetve a szellemi örökség bemutatásán volt a hangsúly a II. Farsangi Népzenei Találkozón, amit vasárnap este a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban tartottak.

Népszerű