Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Romániában minden ötödik koronavírusteszt pozitív lett

2020.09.28
21:19
Forrás
hvg.hu
Nemcsak a pozitív tesztek aránya, de a súlyos koronavírusos esetek száma is rekordot döntött hétfőre az országban.

Romániában az utóbbi napon újabb több mint 1349 embernél mutatták ki a koronavírust, miután a kiértékelt koronavírustesztek közül csaknem minden ötödik pozitívnak bizonyult – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentéséből. A pozitív tesztek 21 százalékos aránya rekordnak számít.

A hétfőkön a hétköznapi átlagnál mindig jóval kevesebb – jelen esetben nem egészen 6200 – vasárnapi teszt kiértékelése szerepel a GCS jelentésében. Két hónapja nem fordult elő, hogy hétfőn a napi esetszám meghaladja az ezret.

A pozitív tesztek aránya nemcsak hétvégén, hanem a hétköznaponként elvégzett napi 22-24 ezer teszt kiértékelése során is már több mint két hónapja rendszeresen meghaladja az 5 százalékot. Múlt héten – egyetlen nap kivétellel – a 6 százalékot is meghaladta.

Romániában gyorsuló ütemben terjed a járvány, az ismert aktív fertőzöttek száma pedig a 20 ezret közelíti a 19,4 milliós lakosságú országban. Ugyancsak növekszik – hétfőn ismét meghaladta a 7500-at – a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a súlyos eseteké pedig újabb rekordot döntött: jelenleg 557 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon.

koronavírus
koronavírusteszt
koronavírus-járvány
Románia

Most

07:03

Feszült, de békés volt az éjszaka Koszovóban

A koszovói különleges egység tagjait tegnap Koszovó északi részére vezényelték. A szerb lakosság több helyen tüntetett a rendőri intézkedés ellen. A ROSU tagjai könnygázt vetettek be a tüntetők feloszlatására.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.