Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexey_Hulsov

Romló járványhelyzet, újabb intézkedések Európában

2021.11.19
10:37
2021.11.19
14:15
Forrás
Euronews.com, MTI
Németországban egy nap alatt több mint 65 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak - jelenti a helyi sajtó.

Angela Merkel, leköszönő német kancellár bejelentette, új járványügyi intézkedéseket vezetnek be az országban. A 3G-szabályok - amelynek elnevezése a beoltott, gyógyult és tesztelt szavak kezdőbetűiből áll - lehetővé teszik egyebek mellett a kötelező oltást bizonyos ágazatokban, illetve a védettséget igazoló dokumentum megkövetelését bizonyos szolgáltatások igénybevételekor. Ezzel a nagyobb átoltottságot kívánják elérni Németországban. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt csütörtökön módosította a szövetségi parlament (Bundestag) a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok - szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) - képviselőinek támogatásával. A reform révén november 25-től megszűnik a kivételes jogrend, amelyet felhatalmazta a szövetségi kormányt és a tartományi kormányokat, hogy törvényhozási hozzájárulás nélkül vezessenek be járványlassító intézkedéseket.

Angela Merkel jelezte, hogy rosszallja a kivételes jogrend kivezetését. Mint mondta, számára "egyáltalán nem belátható", hogy az eddigi legsúlyosabb járványhelyzet közepette mi szükség volt erre. Arról is szólt, hogy a védekezés új keretrendszere, azaz a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megreformált változata, nem biztosít elég eszközt ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozásához szükséges mértékben lassítsák a járványt.
 

A negyedik hullám erejét jelzi a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett kimutatása, miszerint egyetlen nap alatt 65 371 új fertőződést regisztráltak, bő 20 százalékkal többet a legutóbbi rekordnál, az egy nappal korábban feljegyzett 52 826-nál. Ezzel 5 195 321-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 264 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 538-ra emelkedett.

Ausztriában is tovább nőtt a fertőzöttek száma, ezért hétfőtől több tartományban teljes zárlatot vezetnek be. Az oltatlanokra viszont az egész országban kijárási korlátozások lépnek életbe a jövő héttől. 

Ugyanakkor elkeseredetten küzdenek a járványhelyzettel Románban . 300-an haltak meg naponta az elmúlt három hét minden napján a 19.3 milliós országban. A kritikus állapotban lévő betegek több mint 90 százaléka nincs beoltva. Az átoltottság Romániában még nem éri el az 50 százalékot a lakosság átoltottsága. A hatóságok karöltve a civilekkel megtesznek mindent azért, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy a vakcina hatékony és biztonságos. A helyi parlament egyelőre nem tud megegyezni a kötelező covid-igazolások bevezetéséről, folyamatosak a viták ezzel kapcsolatban a parlamentben.

Karantén vár az oltatlanokra Szlovákiában, ahol folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Egyre telítettebbek a kórházak és egyre súlyosabb a nyomás az egészségügyi rendszeren. a be nem oltottaknak karanténba kell vonulniuk – közölte csütörtökön Eduard Heger szlovák kormányfő, aki újabb korlátozásokat is bejelentett. Ezek értelmében csakis azok mehetnek étterembe, bevásárlóközpontba, nem alapvető élelmiszereket árusító üzletbe, sportlétesítménybe és nyilvános eseményekre, akiket beoltottak, vagy fél éven belül átestek a koronavírus okozta Covid-19-betegségen. Az új szabályozások értelmében valamennyi térségben vírustesztre kötelezhetik a dolgozókat a munkahelyükön. Az intézkedések hétfőn lépnek életbe, és előreláthatólag három hétig maradnak hatályban, a szomszédos Ausztriában meghozott döntésekkel összhangban.

Németország
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzött
koronavírus-járvány
Ausztria
Románia

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű