Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét

2019.04.15
23:47
2021.04.15
07:59
Forrás
hvg.hu
Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét, de a tetőszerkezet kétharmada leégett.

A székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz, a tető és az úgynevezett huszártorony összeomlott. A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni, és a párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét sikerült megvédeni. Az oltáson több száz tűzoltó dolgozik nagyon nehéz körülmények között. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesülések azonban nem voltak.

Mindezek után a tűzoltók azt magyarázták, hogy a következő órákban a szerkezet lehűtése a fő feladatuk.

Alig félórával később Macron francia elnök a kamerák elé állt, és közölte: a legrosszabbat sikerült elkerülni. Egyben ígéretett tett arra, hogy a Notre-Dame-ot újraépítik. Közölte: nemzetközi segítséget is kérnek meg, illetve gyűjtést indítanak. Arról egyelőre senkinek sincs fogalma, hogy mennyibe került majd az újjáépítés.

Tanjug/AP Photo/ Francois Mori

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restauráláshoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli az esetet. A katasztrófában a hatóságok szerint egy tűzoltó megsérült, rajta kívül azonban több sebesült nem volt. Az ügyészség vizsgálatot indított.

A rendőrség a környéket ugyan kiürítette, de nagyon sokan a helyszínről követték az eseményeket, az emberek kocsik tetején állva nézték, mi történik. A Le Parisien tudósítója szerint sokakat megríkatott a látvány.

Párizs
tűz
Notre-Dame-székesegyház
Notre-Dame

Most

16:50

Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Francia Nagydíjat, ezzel növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyben a címvédő és hétszeres vb-győztes Lewis Hamiltonnal szemben.
15:00

Negyeddöntőben a szerb lányok

Legyőzte a montenegrói csapatot a szerb női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság B csoportjában. Ezzel a szerbek bejutottak a negyeddöntőbe.
14:03, Frissítve: 14:10

Új szirtiborzfajt azonosíthattak

A szirtiborzok harsány hívóhangja visszhangzik éjjelente Afrika erdőségeiben, azonban az, hogy pontosan milyen is ez a hang, az állat élőhelyétől függ.
13:18

Nincsenek panaszai Szalai Ádámnak

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya jól érzi magát. Miután a szombati orvosi vizsgálatok során nem találtak nála problémát, az éjszakát már Telkiben töltötte.

Népszerű

Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.