Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét

2019-04-15
23:47
2019-04-16
07:11
Forrás
hvg.hu
Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét, de a tetőszerkezet kétharmada leégett.

A székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz, a tető és az úgynevezett huszártorony összeomlott. A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni, és a párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét sikerült megvédeni. Az oltáson több száz tűzoltó dolgozik nagyon nehéz körülmények között. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesülések azonban nem voltak.

Mindezek után a tűzoltók azt magyarázták, hogy a következő órákban a szerkezet lehűtése a fő feladatuk.

Alig félórával később Macron francia elnök a kamerák elé állt, és közölte: a legrosszabbat sikerült elkerülni. Egyben ígéretett tett arra, hogy a Notre-Dame-ot újraépítik. Közölte: nemzetközi segítséget is kérnek meg, illetve gyűjtést indítanak. Arról egyelőre senkinek sincs fogalma, hogy mennyibe került majd az újjáépítés.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restauráláshoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli az esetet. A katasztrófában a hatóságok szerint egy tűzoltó megsérült, rajta kívül azonban több sebesült nem volt. Az ügyészség vizsgálatot indított.

A rendőrség a környéket ugyan kiürítette, de nagyon sokan a helyszínről követték az eseményeket, az emberek kocsik tetején állva nézték, mi történik. A Le Parisien tudósítója szerint sokakat megríkatott a látvány.

Notre Dame
Párizs
tűz

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.