Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét

2019-04-15
23:47
2019-04-16
07:11
Forrás
hvg.hu
Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét, de a tetőszerkezet kétharmada leégett.

A székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz, a tető és az úgynevezett huszártorony összeomlott. A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni, és a párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét sikerült megvédeni. Az oltáson több száz tűzoltó dolgozik nagyon nehéz körülmények között. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesülések azonban nem voltak.

Mindezek után a tűzoltók azt magyarázták, hogy a következő órákban a szerkezet lehűtése a fő feladatuk.

Alig félórával később Macron francia elnök a kamerák elé állt, és közölte: a legrosszabbat sikerült elkerülni. Egyben ígéretett tett arra, hogy a Notre-Dame-ot újraépítik. Közölte: nemzetközi segítséget is kérnek meg, illetve gyűjtést indítanak. Arról egyelőre senkinek sincs fogalma, hogy mennyibe került majd az újjáépítés.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restauráláshoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli az esetet. A katasztrófában a hatóságok szerint egy tűzoltó megsérült, rajta kívül azonban több sebesült nem volt. Az ügyészség vizsgálatot indított.

A rendőrség a környéket ugyan kiürítette, de nagyon sokan a helyszínről követték az eseményeket, az emberek kocsik tetején állva nézték, mi történik. A Le Parisien tudósítója szerint sokakat megríkatott a látvány.

Notre Dame
Párizs
tűz

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.