Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Spanyolország eddig 30 millió adag oltóanyagot ajánlott fel rászoruló országoknak

2021.11.22
20:13
Forrás
MTI
panyolország eddig 30 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot ajánlott fel rászoruló országoknak, és további 20 millió adagot tervez felajánlani a közeljövőben - jelentette be a spanyol miniszterelnök.

"Világszintű egészségügyi problémára egyeztetett és többoldalú válasz szükséges. Amíg nem vagyunk valamennyien biztonságban a vírustól, addig nem vagyunk igazán védettek" - fogalmazott Pedro Sánchez spanyol kormányfő. Mint mondta: a spanyol kormány a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott COVAX-program keretében további 20 millió dózis vakcinát adományoz 2022 első negyedévének végéig.

"A járvány nyilvánvalóvá tette, hogy az egységes fellépés a cselekvés egyetlen módja az előttünk álló nagy kihívásokkal szemben" - hangsúlyozta. A spanyol kormányfő kitért arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vakcinaadományozók rangsorában Spanyolország világviszonylatban az ötödik helyen áll. Pedro Sánchez bejelentette azt is, hogy feloldották az antitestek kimutatására szolgáló, 99 százalékos megbízhatóságú, spanyol fejlesztésű szerológiai teszt szabadalmi tilalmát, amelyet így most olyan országokban is felhasználhatnak, ahol kevesebb anyagi forrás jut a diagnosztizálásra.

Spanyolországban 37 és fél millió ember, az oltható, 12 év feletti lakosság 89 százalék kapta meg eddig a vakcinák mindkét dózisát. A héten megkezdődik az emlékeztető, harmadik adag beadása a 60 és 69 év közötti korosztálynak, valamint az egészségügyben dolgozóknak. Eddig a 70 év felettiek, az idősotthonokban élők, valamint a legyengült immunrendszerrel rendelkezők kaphattak ismétlő oltást.
 

Spanyolország
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus elleni védőoltás

Most

14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű