Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Markus Schreiber

Stoltenberg: A NATO nem akar katonai konfliktust Oroszországgal

2022.05.25
08:14
2022.05.25
17:21
Forrás
Pannon RTV
Kilencvenegyedik napja tart a háború Ukrajnában, ez a davosi csúcstalálkozó fő témája is. Egyre intenzívebben támadják Kelet-Ukrajnát az orosz egységek. Kijev szerint a háború most fordulóponthoz ért.

Moszkva mindent megtesz, hogy elfoglalja a donyecki és luhanszki nagyvárosokat. Az oroszok legnagyobb sikere, Mariupol elfoglalása. Befejezték az orosz erők által elfoglalt mariupoli kikötő területének aknamentesítését az orosz Fekete-tengeri Flotta tűzszerészei és utászalakulatai – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. Az aknamentesítés során 134 építményt vizsgáltak át. Több mint 12 ezer robbanásveszélyes tárgyat és ukrán fegyveresek által hátrahagyott fegyvert azonosítottak és hatástalanítottak – közölte a tárca. A védelmi minisztérium szerint a kikötő és a közeli partszakaszok szárazföldi a vízi aknamentesítése mellett a műszakiak megtisztították a megközelítési csatornákat és a belső vízterületeket az elsüllyedt hajóktól és más hajózási akadályokat.

Közben továbbra is bombázzák az oroszok Szeverodonyeck városát. Három oldalról körbevette a haderő. Az információk szerint a város elhelyezkedése stratégiailag fontos az oroszoknak.

Tanjug/AP

Eközben súlyos támadás történt Zaporizzsjában. Egy ember meghalt, többen megsérültek az orosz megszállók által végrehajtott ágyúzásban szerda reggel. Az előzetes adatok szerint 62 házban tettek kárt. A legsúlyosabb harci helyzet továbbra is Donbászban van. Az orosz hadsereg nem akarja feladni a Harkivban elfoglalt területeit, illetve a Herszon és Zaporizzsja körül megszállt területeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, csak közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hajlandó beszélni, nem pedig közvetítőn keresztül. Továbbá kiemelte, Ukrajna harcolni fog azért, hogy visszaszerezze teljes területét. Moszkvának vissza kell vonnia csapatait az invázió megkezdése előtti vonalra, ez lehet az első lépés a tárgyalások felé - tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Ukrajnának le kell győznie Oroszországot, és stratégiai vereséget kell mérnie Vlagyimir Putyinra.

Tanjug/AP/Worl Economic Forum/Manuel Lopez

Magyarország háborús veszélyhelyzetet vezetett be, és Orbán Viktor kijelentette, hogy Budapest távol marad a háborútól.

A NATO nem akar katonai konfliktust Oroszországgal, és nem küld csapatokat Ukrajnába – jelentette ki a szövetség vezetője, Jens Stoltenberg. A kelet-európai háború miatt a világ vezetői most a fegyverkezésre, valamint az élelmiszer- és energiahelyzetre fókuszálnak. Ursula von der Leyen tárgyalásokat sürget Moszkvával, hogy lehetővé váljon az Ukrajnában rekedt búza szállítása, mivel Oroszország blokkolta a kikötőket.

orosz-ukrán háború
NATO

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű