Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Christophe Ena

A strasbourgi lövöldöző már külföldön lehet

2018-12-12
17:18
2018-12-12
18:29
Forrás
Pannon RTV
Lövöldözés volt kedden este Strasbourgban. A karácsonyi vásár közelében történt incidensben négyen meghaltak, tizenketten pedig megsebesültek, köztük hatan kritikus állapotban vannak.

A lövöldöző elmenekült, egyes források szerint már Franciaországot is elhagyta - közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján. A lövöldöző testvérét is keresik. Kedd este két alkalommal is tűzpárbaj alakult ki Strasbourg utcáin a karácsonyi vásár közelében lövöldöző, halálos áldozatokat is szedő Cherif Chekatt és a hatóság emberei között. Lepedus-Sisko Péter újságíró Strasbourg központjában tartózkodott a merénylet idején. Ő mesélte el milyen hangulat uralkodott a város utcáin a tűzpárbajt követően: „Amit észrevettünk, hogy amikor érkeztünk Strasbourgba nagyon nagy volt a forgalom és ez perceken belül elfogyott az utcákról, tehát néztünk ki az üvegen keresztül és nem láttunk autókat. Effektíve megállt a város. Pár ember még járt az utcán gyalog vagy biciklivel, de se villamosforgalom, se taxik, se gépkocsik, tehát teljesen leállt a forgalom. Helikopter kezdett repülőzni a város fölött. Igazából mi akkor vettük észre, hogy ez most egy tényleg komoly dolog. Először arra gyanakodtunk, hogy azért nem engednek át a hídon, mert tüntetés van, ami a mai Franciaországban nem lett volna meglepő, de aztán derült ki, hogy ez egy sokkal komolyabb és szomorúbb történet.”

A kedd esti incidens miatt több városrészt órákra lezártak, a villamosközlekedést leállították. A Kléber téren felállított karácsonyi vásárt bezárták. Órákon át az operából és egy kosárlabdameccsnek helyszínt adó csarnokból sem engedték ki az embereket. Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő is Strasbourgban tartózkodott. A Pannon RTV-nek telefonon nyilatkozott: „Egy teljes felfordulás volt ez a tragikus események miatt itt Strasbourg városában, a parlament épületét is lezárták, kora hajnalban lett újra megnyitva. Az egész városközpontot lezárták, illetve azt a területet, ahol a karácsonyi vásár van és ahol ezek a lövések elhangzottak, ahol meg is sebesültek sokan és meg is haltak sajnos négyen a legutolsó információk szerint. Itt a város központi részét, magvát zárták le tegnap éjjel. Már itt most stabilizálódott az állapot.”

A strasbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Allahu akbart kiáltott – közölte a párizsi főügyész szerdán. A Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, radikalizálódott személyként tartották nyilván. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot. A francia belügyminiszter mára virradóra tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is. A miniszter bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest.

Franciaország
Strasbourg
terrortámadás

Most

23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű