Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Szankciók feloldását kéri Moszkva a fekete-tengeri kikötők megnyitásáért cserébe

2022.05.20
07:25
2022.05.20
07:59
Forrás
Euronews.com
Az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálatára lenne szükség az ukrajnai kikötők megnyitásához – idézi az Aljazeera az Interfax hírügynökséget.

A független orosz médium jelentése szerint Moszkva úgy foglalt állást, hogy a szankciók felülvizsgálata alapfeltétele annak, hogy Oroszország eleget tegyen az ENSZ felhívásának. Mindenekelőtt az Egyesült Államok és az EU Oroszországgal szembeni szankciói zavarják meg a normális szabadkereskedelmet, beleértve az élelmiszerek, a búza, a műtrágya és más termékek kereskedelmét. A Világélelmezési Program mintegy 125 millió embert lát el élelemmel, gabonájának 50 százalékát pedig Ukrajnából vásárolja, amely a világ egyik legnagyobb gabonatermelője. Az ukrán gabonát jórészt fekete- és azovi-tengeri kikötőkön keresztül exportálják, amióta azonban Oroszország megtámadta szomszédját, a gabonát az ukránok kénytelenek vonaton vagy kis dunai kikötőkön át szállítani külföldre. Az ukrán gabonaexport emiatt több mint a felével csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. 

Moszkva
Ukrajna
ukrajnai háború
gabona

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.