Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool

Szeptember 11-ig kivonul az USA Afganisztánból

2021.04.13
19:28
2021.04.13
19:35
Forrás
Euronews, hvg.hu
Az USA minden katonáját kivonja Afganisztánból szeptember 11-éig, a terrortámadás 20. évfordulójáig - írja a BBC.

A hírt várhatóan szerdán hivatalosan is bejelenti Joe Biden amerikai elnök. 

A céldátum szeptember 11. vagyis az Egyesült Államok elleni repülőgépes terrortámadások 20. évfordulója.

A Washington Post amerikai lap szerint az elnök szerdán jelenti majd be a döntést. A Washington Post emlékeztet, hogy Biden ezzel kitolja azt a május 1-i határidőt, amiben elődje, Donald Trump előzőleg megegyezett a tálibokkal. A lap szerint a tálibok korábban azzal is fenyegetőztek, hogy ismét támadásokat intéznek majd az amerikaiak és a NATO katonái ellen, ha május 1. után mégis marad külföldi hadsereg az országban. Afganisztánban 2500 amerikai katona szolgál, jóllehet a Washington Post szerint ez a létszám váltakozó, jelenleg körülbelül ezerrel több. Rajtuk kívül további 7000 főnyi koalíciós erő, többségében NATO katona állomásozik még az országban.

Afganisztán
Amerikai Egyesült Államok

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.