Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Danish Defence Command

A szivárgó gáz éghajlati katasztrófát okozhat

2022.09.30
14:33
Forrás
greendex.hu
A Balti-tenger két orosz gázvezetékének szivárgása során üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe, ami éghajlati katasztrófát okozhat – bár még nem világos, hogy milyen mértékben.

Mindkét vezeték nagyrészt metánt tartalmaz, ami 20 éves időtávlatban több mint 80-szor nagyobb mértékben melegíti a bolygót, mint a szén-dioxid, 100 év alatt pedig nagyjából 30-szor nagyobb mértékben. A rendelkezésre álló adatokon alapuló óvatos becslés szerint a szivárgások együttesen több mint 500 tonna metánt bocsátottak ki óránként, amikor először törtek ki, és a nyomás és az áramlási sebesség idővel csökkent – mondta a GHGSat kereskedelmi metánméréssel foglalkozó műholdas cég mérésekért felelős alelnöke. Az Északi Áramlat 2 szóvivője a héten azt mondta, hogy a rendszerben 300 millió köbméter gáz van, az Északi Áramat 1-ről azonban nem nyilatkozott. Paul Balcombe, a londoni Queen Mary Egyetem vegyészmérnöke szerint, ha ez a mennyiség teljes egészében a légkörbe kerülne, az körülbelül 200 000 tonna metánkibocsátást eredményezne. Számításai szerint ez nagyjából megegyezik az olyan közepes méretű városok, mint Havanna vagy Helsinki egy év alatt kibocsátott CO2 mennyiségével.

Északi Áramlat

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű