Ugrás a tartalomra
Pixabay/Gam-Ol

Szlovákia veszélyhelyzetet, Csehország szükségállapotot készül bevezetni

2020-09-29
21:01
Forrás
index.hu
Az esetszámok rendkívül gyors ütemű növekedése miatt lépéseket tervez a szlovák és a cseh kormány.

Az Infostart értesülései szerint Igor Matovič szlovák kormányfő általános veszélyhelyzet életbeléptetésére tett javaslatot, a cseheknél pedig szükségállapot bevezetését fontolgatják.

Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint Szlovákiában jelentősen romlott a járványhelyzet, a határon bevezetett intézkedések pedig nem bizonyultak hatékonynak. A fertőzés főként olyan tömegrendezvényeken terjed északi szomszédunknál is, mint itthon: lakodalmakon és céges rendezvényeken. Továbbra sem ajánlják, hogy a szlovák állampolgárok Ausztriába vagy Magyarországra utazzanak, ugyanakkor a visszatérőknek nem kell bemutatniuk negatív tesztet, és karanténba sem kerülnek.

 

Október 1-jétől a központi válságstáb betiltott minden tömegrendezvényt, beleértve a kulturális, sport- és egyházi eseményeket. Az esküvők, temetések, keresztelők, az államigazgatási és közigazgatási szervek ülésezése, továbbá az olyan rendezvények, melyeken valamennyi résztvevőnek 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztje van, kivételt képeznek. Az üzletekben és a bevásárlóközpontokban korlátozzák a vásárlók számát is. Csak annyi embert lehet beengedni, hogy 10 négyzetméternyi területre jusson egy vásárló.

A szabadban is kötelező lesz szájmaszkot viselni, ha az ember kétméteres környezetében olyan személy tartózkodik, aki nem él vele egy háztartásban. Az aggasztó számok miatt kilencvennapos általános veszélyhelyzet kihirdetésén gondolkodnak Szlovákiában.

Csehországban ugyanakkor szükségállapot kihirdetését javasolta az egészségügyi miniszter.

Szlovákia
Csehország
veszélyhelyzet
szükségállapot

Most

19:45, Frissítve: 21:18

Belgrád a gócpont

Belgrád a koronavírus-járvány fő gócpontja Szerbiában - mondta Dr. Predrag Kon a szerbiai RTV vendégeként.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.