Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty, File

Támogatás Ukrajnának

2022.07.13
07:56
Forrás
Pannon RTV
Rakétatámadást intéztek hajnalban az ukrán erők a Herszon régióban lévő, oroszok által ellenőrzött Nova Kahovka térségében, legalább hét ember meghalt és 70 megsebesült. Az ukrán fél közölte: erőik megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt a városban.

Az ukrán erők újabb orosz lőszerraktárra mértek csapást kedden a java részben orosz megszállás alatt lévő dél-ukrajnai Herszon megyében - közölte az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága. Sajtóértesülések szerint a Nova Kahovka településen lévő orosz bázis elleni támadás után nem sokkal a Csarivne településen lévő orosz lőszerraktár ellen hajtott végre az ukrán hadsereg célzott támadást. Legalább hét halottról írnak. Az ukrán vezérkar jelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az ukrán katonák sikeresen visszaverték az orosz hadsereg több támadását Harkiv megyében, és megállították az ellenséges erők előrenyomulását Donyeck megyében, Bahmut irányába. Az orosz hadsereg közleménye szerint előrenyomulásuk sikeres, azonban egyik fél állítását sem lehet független forrásból ellenőrizni.

Egymilliárd euró összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa a brüsszeli ülésén. A támogatás célja, hogy a háború sújtotta Ukrajna fedezni tudja azonnali és legsürgetőbb finanszírozási igényeit.

Az év elején folyósított 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi támogatással együtt a háború február 24-i kezdete óta az EU által Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás összege eléri a 2,2 milliárd eurót.

Zbynek Stanjura, Csehország pénzügyminisztere: "Az első számú prioritásunk az orosz agresszió hatása a gazdaságainkra, valamint Ukrajna pénzügyi támogatása. Ezek a témák minden pénzügyminiszteri találkozó napirendjén szerepelni fognak."

A pénzügyi támogatás mellett azonban Ukrajna további fegyvereket is kér nyugati partnereitől, illetve arról is tárgyal, hogyan lehetne a jelentős károkat szenvedő gazdaságot megmenteni.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna  elnöke: "Tárgyaltam Erdogan török elnökkel is. A legfontosabb feladatunk az exportútvonalaink helyreállítása a Fekete-tengeren keresztül. Azon dolgozunk, hogy ezt megvalósítsuk. Minél hamarabb megtörténik, annál kevesebb ember fogja a világon érezni annak az élelmiszerválságnak a hatásait, amelyet Oroszország olyan alaposan előkészített."

Az orosz sajtó beszámolói szerint Vlagyimir Putyin is beszélt Recep Tayyip Erdogannal az élelmiszerválságról, az orosz elnök megismételte korábbi állítását, miszerint az orosz erők nem akadályozzák az ukrán gabonakivitelt, viszont véleménye szerint Ukrajnának el kellene távolítania a víz alatti aknákat, hogy a gabonaszállító hajók biztonságosan tudjanak közlekedni.

Ukrajna
Oroszország
halott
sebesült

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.