Ugrás a tartalomra
Pixabay/fill

Távozott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottság két külső tagja

2019-12-02
20:32
Forrás
hirado.hu
Indokaik különbözők: egyikük, Kristoffer Leandoer szerint a botrányok sújtotta Svéd Akadémia reformjai túl lassan folynak.

A másikuk, Gun-Britt Sundstrom pedig nem ért egyet azzal a döntéssel, hogy az idén Peter Handke kapta az elismerést.

Az akadémia számos intézkedést hozott, miután egy korábbi tagjuk férjét többen szexuális zaklatással vádolták. A botrány miatt 2018-ban egy évvel elhalasztották az irodalmi Nobel-díj odaítélését. Az intézkedések egyike az volt, hogy külső tagokat adtak a bizottsághoz. „Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatásra irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.

Peter Handke idei díjazása kettős fogadtatást kapott. Handke ugyanis a népirtással vádolt Slobodan Milošević egyik leghangosabb szószólója, és az egykori Jugoszlávia nagy rajongója. Írásaiban megvédte Miloševićet, szerinte az uralma idején elkövetett emberiesség elleni bűnökről nem tudott, nem tehetett. Gun-Britt Sundstrom szerint a Handkénak adott díj azt jelenti, hogy az irodalom a politika felett áll, ezzel viszont ő nem ért egyet.

Nobel-díj
lemondott

Most

20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.