Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

A tél véget ért, de a harcok folytatódnak

2023.03.02
13:49
2023.03.02
13:56
Forrás
Pannon RTV
Ukrajnában folytatódnak a harcok, a legsúlyosabb összecsapások még mindig Bahmut városa körül zajlanak. Az ukrán fegyveres erők bejelentették, hogy az orosz csapatok előrenyomulnak a már lerombolt város felé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy Kijev továbbra is ellenőrzés alatt tartja a területeket.

Három ember meghalt és hat másik megsebesült egy lakóházat ért éjszakai rakétacsapásban a dél-ukrajnai Zaporizzsjában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a „terrorista állam tettét, amely minden napot a terror napjává akar tenni". Hozzátette: az ukránok ki fogják űzni az összes megszállót, akik mindenért felelni fognak.

Volodimir Zelenszkij videóüzenetében arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik legnehezebb telén van túl az ország. „Ennek a télnek vége. Nagyon nehéz volt, és túlzás nélkül mondhatom, minden ukrán érezte ezt a nehézséget. De így is sikerült Ukrajnát energiával és hővel ellátnunk. Igen, az energiarendszert fenyegető veszély továbbra is fennáll, de az energiarendszer érdekében végzett munka is folytatódik.”

A tél véget ért, de a harcok folytatódnak, egyes országok pedig további támogatást ígérnek Kijevnek. Olaf Scholz német kancellár csütörtökön arról beszélt a Bundestagban, hogy csak tartós és igazságos békével lehet lezárni Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Mint mondta, Ukrajnának mindenképpen meg kell védenie magát, mert „ha Ukrajna nem védekezne többé, akkor nem a béke jönne el, hanem Ukrajna vége".

Az Ukrajnáról szóló hírekből Szerbia sem maradhat ki. Felröppent a hír, miszerint Belgrád fegyvereket adott az Ukrajnában harcoló feleknek. Miloš Vučević védelmi miniszter tagadta, hogy ilyen történt volna, mint mondta, Szerbia egyik félnek sem adott el egyetlen golyót, aknát, gránátot vagy puskát sem. Mint mondta, ez marad a szerb kormány politikája a jövőben is, vagyis egyik felet sem támogatja fegyverekkel.

Ukrajna
orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.