Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ /Lisa Leutner

Teljes lezárás és kötelező oltás jön Ausztriában

2021.11.19
12:53
2021.11.19
19:32
Forrás
Szerbiai RTV, euronews.com
Teljes lezárás és jövő év elejétől kötelező vakcina Ausztriában - erről döntöttek az illetékesek. A szigorítás az oltatlanokra december 13. után is vonatkozik majd.

A részleteket Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein, egészségügyi miniszter ismertette.

Napok óta tartó tárgyalások, egyeztetések után megszületett a döntés, hogy Ausztria milyen módon veszi fel a harcot a koronavírus-járvány negyedik hullámával. Pénteken Alexander Schallenberg bejelentette, hogy lezárás következik az egész országban. Ez a döntés mindenki számára kellemetlen, de az egyre romló járványhelyzet miatt, elkerülhetetlen - fogalmazott az osztrák kancellár.

Alexander Schallenberg, kancellár, Ausztria: „Nem számolhatunk más lehetőséggel. Olyan, mindenkire vonatkozó korlátozó intézkedést kellett hozni, amivel megvédjük az egészségünket és az egészségügyi rendszerünket. Hétfőtől, legfeljebb húsz napig egy országos szintű lezárás következik. A teljes lezárás minimum tíz napig tart, és legkésőbb december 13-án véget ér. Ettől a dátumtól, tehát december 13-tól az oltottak és a fertőzésen átesettek számára véget ér a lezárás.”

A zárlat alatt kizárólag a legfontosabb dolgok miatt hagyhatják el otthonaikat az Ausztriában élők, ilyen kivételt jelent például a bevásárlás. A kancellár azt is bejelentette, hogy 2022 februárjától kötelező lesz a koronavírus elleni vakcina az országban. A politikus ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy Ausztria nem akar 5. hullámot, jövő nyárra el akarják felejteni a járványt. Ausztriában 10 ezer főre átlagosan 12 új fertőzött jutott az elmúlt egy hétben. Csütörtökön például 15 145 új beteget regisztráltak és 55-en hunytak el a betegségben.

Ausztria
koronavírus elleni védőoltás
Alexander Schallenberg

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.