Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát

2020-01-23
14:31
Forrás
elobolygonk.hu
Csökkent a világ által újrahasznosított nyersanyagok aránya – állapították meg kutatók.

Globális katasztrófára figyelmeztettek, mivel a természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát. Ennek a nyersanyagmennyiségnek – köztük ásványok, fémek, fosszilis üzemanyagok és biomassza – csupán 8,6 százalékát hasznosították új 2017-ben az amszterdami székhelyű Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adatai szerint. Két évvel korábban ez az arány 9,1 százalék volt, amikor a globális nyersanyag-felhasználás 93 milliárd tonnára rúgott. 1970 óta a nyersanyag-felhasználás a világon megháromszorozódott, és az ENSZ becslései szerint 2050-ig a jelenlegihez képest megkettőződik, ha nem tesznek ellene semmit.

A szakemberek szerint a kormányoknak kell a gazdaságokban végbemenő változások élére állniuk körkörös stratégiák kidolgozásával. Eddig 13 európai ország készített ilyen tervet, és 2019-ben Kolumbia volt az első latin-amerikai ország, amely hasonló politikát hirdetett. A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák.

műanyag
újrahasznosítás
katasztrófa

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.