Ugrás a tartalomra
Tanjug/Amerikai Egyesült Államok/Védelmi Minisztérium/AP

Terrorveszély Kabulban

2021.08.26
08:13
2021.08.26
12:42
Forrás
Szerbiai RTV, euronews.com
Terrortámadás veszélyére figyelmeztet Kabulban az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland. Újra az Iszlám Állam fenyeget.

A figyelmeztetés ellenére azonban továbbra is hatalmas tömeg rohan az afgán főváros repterére, ahonnan próbálnak valamelyik gépre felszállva elmenekülni. Másfél héttel a tálib megszállást követően az Afganisztánból való katonai kimenekítés lehetősége már csak néhány napig áll fenn. Joe Biden amerikai elnök kitart az a terv mellett, hogy az amerikai csapatok kivonását augusztus 31-re befejezik, és nem tántorítják őt el az európai szövetségesek kérései, hogy biztosítson több időt a kabuli repülőtérről zajló evakuálásra.

A legtöbb európai ország már fejezi a kimentést, Magyarország már minden magyart sikeresen kimenekített. Franciaország, Belgium, Hollandia és Dánia ma fejezik az evakuációt, Amerika csapatainak kivonását pedig augusztus 31-re tervezi.

Az UNICEF afganisztáni szóvivője szerint Afganisztánban a tálibok hatalomátvétele óta mintegy 14 millió ember éhezik. A helyzet a következő hónapokban valószínűleg tovább romlik. Ha nem érkezik segítség minél hamarabb, az év végéig egymillió öt éven aluli gyerek fog éhezni.

terrorveszély
Kabul
Afganisztán
tálib

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.