Ugrás a tartalomra
Tanjug/Yffy Yossifor/Star-Telegram via AP

Texasban milliók maradtak áram nélkül a rekordhideg miatt

2021.02.16
08:01
2021.02.16
08:08
Forrás
Telex.hu
Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül Texas államban hétfőn a szokatlan hideg miatt. Az évtizedes rekordokat döntő hideg, a havazás és jegesedés miatt káosz alakult ki az utakon és a légi közlekedésben is, írja az MTI.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg ne üljenek autóba, ennek ellenére a közösségi médiában több, az utakon csúszkáló autóról és teherautókról is jelentek meg videók. A houstoni George Bush nemzetközi repülőteret lezárták és az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot is törölték. Dallasban hétfőn reggel mínusz 15 Celsius-fokot mértek, ami 1989 óta a leghidegebb hőmérséklet. A Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtéren eddig több mint 760 járatot töröltek. A houstoni repülőtéren hétfőn reggel mínusz 8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, ami a leghidegebb mért érték 1989. december 23. óta. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kedd reggeli alsó érték akár mínusz 11 Celsius-fok is lehet. „A veszélyes, életeket és vagyont is fenyegető, nagyon hideg időjárás akkor is folytatódik, amikor csapadék már nem fog esni” – írta közleményében a houstoni időjárási szolgálat.

Szakértők már vasárnap figyelmeztettek a viharos téli időjárás veszélyeire Texasban, a nagy mennyiségű jégre és hóra vonatkozó figyelmeztetéseket hétfőn kiterjesztették Arkansas állam egész területére, valamint Louisiana, Mississippi és Alabama nagy részére is. Texasban a rendkívüli hideg miatti rekordmagas áramhasználat kimaradásokat okozott. Joe Biden amerikai elnök vasárnap este vészhelyzetet hirdetett Texasban. Az intézkedés célja, hogy a kormány szövetségi támogatást tudjon adni az extrém téli időjárás okozta károk felszámolásához.

Tanjug/Yffy Yossifor/Star-Telegram via AP

A texasi hideg miatt kártyavárként omlott össze az energiaellátás az amerikai tagállammal szomszédos Mexikó északi részén, ahol ötmillió ember maradt ellátatlanul, mert a földgázhiány miatt nincs áramtermelés.

rekord
hideg
Texas
áram
vészhelyzet

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű