Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ R. Parthibhan

Tízezreket evakuáltak Indiában egy ciklon miatt

2020-11-25
21:44
Forrás
hirado.hu
Tízezreket evakuáltak otthonaikból az indiai hatóságok azután, hogy a Nivar névre keresztelt ciklon szerdán elmozdult a Bengáli-öböl felől India délkeleti partjai felé – közölték tisztségviselők.

Az indiai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Nivar helyi idő szerint szerda éjfélkor vagy csütörtök hajnalban érkezik meg a Tamil Nádu állambeli Mamallapuram és Puduccseri szövetségi terület közé. Mamallapuram mintegy 60 kilométerre található Tamil Nádu székhelyétől, Csennaitól, India egyik legfőbb nagyvárosi területétől. A meteorológusok szerint a „nagyon súlyos” Nivar rendkívül heves esőzéseket és óránként 120-130 kilométeres sebességű szeleket válthat ki, de akár óránként 145 kilométeres sebességű széllökéseket is. „Becslések szerint 125 ezer embert szállásoltunk el menedékhelyeinken szerda estére. Sokat közülük a hatóságok vittek oda, míg mások önként menekültek el otthonaikból a ciklonra vonatkozó figyelmeztetés hallatán” – mondta a dpa német hírügynökségnek telefonon a Tamil Nádu állambeli katasztrófavédelmi biztos, D. Dzsagannáthan. Puduccseriben további kétezer embert szállásoltak el menedékhelyekre.

A helyi önkormányzatokat figyelmeztették, és óva intették a halászokat attól, hogy kihajózzanak a tengerre. Narendra Modi indiai miniszterelnök minden lehetséges támogatásról biztosította a helyi kormányzatokat.

Tamil Nádu állam vezetése lezárta a repülőteret szerda estétől csütörtök reggelig, és felfüggesztette a buszjáratok közlekedését - mondta Dzsagannáthan. Az NDTV indiai televíziós csatorna szerint a hatóságok leeresztették a felgyülemlett vizet a Csennaion kívüli Csembarambakkam nevű tóból.

Körülbelül ezer katasztrófavédelmi illetékest vezényeltek Tamil Náduba, Puduccseribe és a szomszédos Ándhra Prades államba, hadihajókat, repülőgépeket és mentőcsapatokat helyeztek készültségbe. A Bengáli-öböl felett április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok, amelyek széleskörű pusztítást visznek véghez és áradásokat okoznak az indiai partvidéken. Az Odisa nevű szuperciklon pusztításában 1999-ben mintegy tízezren vesztették életüket, és 15 millióan váltak hajléktalanná.

A térséget legutóbb sújtó, Amphanra keresztelt szuperciklon – amely végigsöpört a kelet-indiai partvidéken, köztük Kolkata városán és a szomszédos Bangladesen – pusztításában legalább százan vesztették életüket, és milliók maradtak áram nélkül.

India
vihar
evakuálás

Most

10:14

Távozik a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.
08:46, Frissítve: 11:57

Szerbiában megkezdődött a tömeges oltás

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.
08:29

Több falugazdászra lenne szükség Vajdaságban

Jelenleg húsz falugazdász és egy őket koordináló falugazdász dolgozik, így a tartomány magyarlakta vidékének 85–90 százaléka le van fedve, azonban ezt a számot bővíteni kellene - nyilatkozta évértékelő beszédében Nagy Miklós.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.