Ugrás a tartalomra
Illusztráció (Pixabay/orzalaga)

Több mint 115 ezer egészségügyi dolgozó életét követelhette a koronavírus

2021.10.23
10:37
2021.10.23
12:01
Forrás
euronews, hvg.hu
Egy új WHO-tanulmány becslése szerint 115 ezer egészségügyi dolgozó halhatott meg a koronavírus miatt 2020 januárja és idén május között.

Ezért elengedhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozók elsőbbséget élvezzenek a védőoltásban - mondta az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint tízből négy egészségügyi dolgozó kapott eddig védőoltást, de nagy különbségek vannak ezen a téren a szegényebb és gazdagabb régiók között. Afrikában az egészségügyi dolgozóknak kevesebb mint 10 százaléka van beoltva, miközben a gazdagabb országokban ez a szám több mint 80 százalék - tette hozzá a főigazgató. A fejlett országokban, ahol a vakcina rendelkezésre áll, a vita általában arról folyik, hogy kötelezhetők-e az emberek az oltásra.

Pixabay/geralt

Brit kutatók szerint a Delta Plusnak nevezett mutáció az eredeti deltánál is könnyebben terjedhet. Bár az Egyesült Királyságban a legtöbb koronavírus-fertőzést továbbra is a hagyományos delta mutáció okozza, a „Delta Plus” vagy AY.4.2 miatti esetek száma is növekszik – írta a BBC. A szakértők úgy vélik, nem valószínű, hogy a Delta Plus csökkentené a vakcinák nyújtotta védelmet, de az lehetséges, hogy az eredeti delta változathoz képest valamivel gyorsabban terjed. Ám szerintük még így sem „számít aggodalomra okot adó mutációnak”. Az ügyben a brit egészségügyi minisztérium egészségügyi biztonsági hivatala vizsgálódott, és arra jutottak, hogy egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a Delta Plus súlyosabb megbetegedést okozna.

koronavírus
egészségügyi dolgozó
elhunytak
WHO

Most

12:13, Frissítve: 12:18

Vakcinakarácsonyfa - már ilyen is van

Nem mindennapi karácsonyfát állítottak fel Románia egyik legnagyobb oltópontján. A fa három méter magas és körülbelül 19 000 üres koronavírus elleni oltóanyagos üvegből áll.

Népszerű