Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris, File

Több mint 5 millióan hagyták el Ukrajnát

2022.04.20
14:46
2022.04.20
17:06
Forrás
Pannon RTV
Már 56 napja dúlnak a harcok Ukrajnában.

A jelentések szerint a háború új szakaszába lépett, az oroszok megindították a szárazföldi támadást Ukrajna keleti részén. A szakadár területeken pedig továbbra is folyamatos a bombázás. Mindeközben Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A Fehér Ház pedig azt közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök jelenleg nem tervez ukrajnai látogatást, Volodimir Zelenszkij meghívása ellenére sem.

Az elmúlt napokban egyébként több európai vezető is járt Kijevben, hogy támogatásáról biztosítsa az ukrán elnököt és az ukrán haderőt.

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris, File

Folyamatos a bombázás a szakadár területeken. Összecsapások vannak Harkivban és Mariupolban is. A harkivi állatkert közölte, hogy két dolgozójukat – akik az oroszok előrenyomulásakor is a helyszínen maradtak, hogy gondoskodjanak az állatokról – holtan találták. Ezzel egy időben Ukrajna előzetes megállapodást kötött Oroszországgal egy humanitárius folyosó létrehozásáról, amelynek célja a nők, gyermekek és idősek evakuálása az ostromlott Mariupol városból.

Az ukrán kormány legutóbbi közleményében több mint 20 ezer áldozatról beszélt. A dél-ukrajnai kikötőváros 50 napja blokád alatt áll, élelem-, víz- és gyógyszerhiánnyal küzd.

TAnjug/AP Photo/Petros Giannakouris, File

Ukrajnába több országból is érkezett fegyverszállítmány. Mintegy száz, francia tervezésű Mistral rakétát adományozott Norvégia az országnak. A Pentagon közlése szerint pedig újabb repülőgépeket, valamint repülőgép-alkatrészeket küldtek az országba. Kedden az amerikai elnök azt közölte, az Egyesült Államok tüzérségi fegyvereket küld Ukrajnának. A Fehér Ház szóvivője pedig azt mondta, továbbra is adnak lőszert és más felszerelést Kijevnek.

Eközben Olaf Scholz német kancellár arról beszélt, hogy az orosz invázió a nemzetközi jog kirívó megsértése. A több ezer civil ember halála pedig háborús bűncselekmény amiért az orosz elnöknek kell majd felelősséget vállalnia. Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos feladat a háború más országokra történő átterjedésének megakadályozása. Ugyanakkor megismételte, hogy a NATO „nem avatkozik be közvetlenül a háborúba”.

Ukrajna
háború
menekült

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.