Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Tímár Zsolt

Több mint száz ellenzéki internetcím elérhetőségének korlátozásáról döntött egy török bíróság

2019-08-06
22:00
2019-08-06
22:15
Forrás
MTI
Az országos csendőr-főkapitányság kérésére többek között 15 hírportál oldalait és a közösségi médiafiókok hozzáférhetőségét is korlátozta egy ankarai bíróság.

A Sözcü legfőbb török ellenzéki napilap jelentése szerint az érintettek között van a független bianet.org is, amely török, kurd és angol nyelven is kiemelten foglalkozik az emberi jogok, valamint a nők elleni erőszak helyzetét feszegető témákkal. A portál ügyvédje szerint a döntés értelmében az oldal egésze elérhetetlenné válik, és így 2000 novemberétől kezdődően több mint 200 ezer hírt tesz hozzáférhetetlenné.

A törvényszék a nemzetbiztonságra hivatkozva hozta meg a döntést - jelentette a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet törökországi munkatársa. Erol Önderoglu ugyanakkor rendkívül önkényesnek és veszélyesnek minősítette a lépést, amely szerinte a szabad újságírást veszi célba.

A 2016. július 15-ei puccskísérletet követően a török kormány terrorpropaganda címén csaknem másfél száz újságírót börtönbe záratott, és hasonló nagyságrendben sajtóorgánumokat szüntetett meg. A török hatóságok a korábbi években több internetes közösségi oldal, köztük a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolását is elrendelték már. A Wikipédia 2017 áprilisa óta nem elérhető az országban.

Törökország múlt csütörtökön megszigorította az internetes műsorszórás szabályozását is, lehetővé téve egyebek mellett a Netflix hatósági ellenőrzését. A hivatalos közlönyben megjelent előírás szerint a török médiahatóság, a Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsa (RTÜK) engedélye nélkül például a Netflix, továbbá a török puhutv vagy a BluTV sem folytathat streamingszolgáltatást. A szabályozás értelmében az érintett külföldi cégeknek leányvállalatot kell alapítaniuk és adót kell fizetniük Törökországban.

Törökország
hír
internet
korlátozás
bíróság
döntés
média
szabadság

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.