Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Tímár Zsolt

Több mint száz ellenzéki internetcím elérhetőségének korlátozásáról döntött egy török bíróság

2019-08-06
22:00
2019-08-06
22:15
Forrás
MTI
Az országos csendőr-főkapitányság kérésére többek között 15 hírportál oldalait és a közösségi médiafiókok hozzáférhetőségét is korlátozta egy ankarai bíróság.

A Sözcü legfőbb török ellenzéki napilap jelentése szerint az érintettek között van a független bianet.org is, amely török, kurd és angol nyelven is kiemelten foglalkozik az emberi jogok, valamint a nők elleni erőszak helyzetét feszegető témákkal. A portál ügyvédje szerint a döntés értelmében az oldal egésze elérhetetlenné válik, és így 2000 novemberétől kezdődően több mint 200 ezer hírt tesz hozzáférhetetlenné.

A törvényszék a nemzetbiztonságra hivatkozva hozta meg a döntést - jelentette a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet törökországi munkatársa. Erol Önderoglu ugyanakkor rendkívül önkényesnek és veszélyesnek minősítette a lépést, amely szerinte a szabad újságírást veszi célba.

A 2016. július 15-ei puccskísérletet követően a török kormány terrorpropaganda címén csaknem másfél száz újságírót börtönbe záratott, és hasonló nagyságrendben sajtóorgánumokat szüntetett meg. A török hatóságok a korábbi években több internetes közösségi oldal, köztük a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolását is elrendelték már. A Wikipédia 2017 áprilisa óta nem elérhető az országban.

Törökország múlt csütörtökön megszigorította az internetes műsorszórás szabályozását is, lehetővé téve egyebek mellett a Netflix hatósági ellenőrzését. A hivatalos közlönyben megjelent előírás szerint a török médiahatóság, a Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsa (RTÜK) engedélye nélkül például a Netflix, továbbá a török puhutv vagy a BluTV sem folytathat streamingszolgáltatást. A szabályozás értelmében az érintett külföldi cégeknek leányvállalatot kell alapítaniuk és adót kell fizetniük Törökországban.

Törökország
hír
internet
korlátozás
bíróság
döntés
média
szabadság

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
16:47, Frissítve: 16:54

Városnapot ünnepelt Zombor

Az önkormányzat által szervezett központi rendezvényen egyebek között az első zombori rendezett park létrehozásáról emlékeztek meg, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták.

Népszerű